Binnenland
NOS

'Vietnam pompt zichzelf onder de zeespiegel'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vietnam pompt zichzelf onder de zeespiegel'

In veel landen in Zuidoost-Azië is het vechten tegen het water. Grote steden verzakken en de zeespiegel stijgt. Onze kennis van watermanagement is dan ook zeer welkom.

In NOS Met het Oog op Morgen praat Lucella Carasso met Elsbeth Akkerman, de ambassadeur in Vietnam en haar collega Rob Swartbol, ambassadeur in Indonesië.

"Vietnam is een deltaland en ligt voor een groot deel onder de zeespiegel", legt Akkerman uit. "Er is veel landbouw en die onttrekt veel water aan de grond. Dus Vietnam pompt zichzelf eigenlijk naar beneden."

Transitie

Er moet dus wat gebeuren in het land. Het ligt voor de hand dat Vietnamezen een ander type landbouw gaan bedrijven. Grootschaliger bijvoorbeeld. Akkerman: "Want als je opschaalt, kun je effectiever met de grond om gaan."

Nederland kan helpen met die transitie. Bedrijven en onderzoeksinstituten hebben al meegeschreven aan een Mekongdeltaplan. "Dat moet nu vertaald worden naar concrete opdrachten. En de ambassade probeert Nederlandse bedrijven een goede ingang te geven bij de overheid in Vietnam."

Nederlandse klimaatmaatregelen in Zuidoost-Azië

Ster advertentie
Ster advertentie