Binnenland

Mondiaal blijft CO2-uitstoot stabiel

foto: FreeImages.com/Päivi Rytivaarafoto: FreeImages.com/Päivi Rytivaara
  1. Nieuwschevron right
  2. Mondiaal blijft CO2-uitstoot stabiel

De wereldwijde uitstoot van CO2 is in 2015 voor het derde jaar op rij min of meer gelijkgebleven, ondanks de economische groei. Dat blijkt uit een jaarlijks analyse van het Global Carbon Project, die maandag wordt gepresenteerd.

De onderzoekers geven als oorzaak de afname van de steenkoolproductie in de VS en de getemperde economische groei van China. In China daalde daardoor de uitstoot met 0,7 procent in 2015 en zal in 2016 met 0,5 procent dalen. In de VS was de daling vorig jaar 2,5 procent en zal in 2016 volgens het rapport uitkomen op 1,7 procent. Daartegenover staat een groei in India, dat jaarlijks 6 procent meer CO2 uitstoot.

Ongerustheid over Trump

Reden tot ongerustheid is de verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten. Volgenst Trump is klimaatverandering is een hoax en hij zal het vorig jaar gesloten klimaatakkoord van Parijs aan zijn laars zal lappen. Dat betekent dat hij volop in zal zetten op fossiele energie en onder andere de gesloten steenkoolmijnen weer opent, belemmeringen wegneemt om voor de kust naar olie te boren en de bouw van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL laat doorgaan.

Alle reden dus tot ongerustheid, als Trump in januari geïnaugureerd wordt. Zondag in Vroege Vogels Radio gaf duurzaamheidsdeskundige Jan Paul van Soest een enigszins geruststellende reactie:

Van Soest wacht eerst af wat er van al deze retoriek terecht gaat komen. Trump heeft wel de Senaat achter zich maar er zijn allerlei republikeinse kopstukken die tegengas kunnen geven. En daarnaast zijn de staten in de VS betrekkelijk autonoom en groot. Daar kan een eigen vorm van klimaatbeleid worden gevoerd ondanks tegenwerking op federaal niveau.

Bron: ANP en Vroege Vogels

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie