Binnenland
EO

Emeritus hoogleraar psychologie: 'Kinderen worden veel te veel uit de wind gehouden'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Emeritus hoogleraar psychologie: 'Kinderen worden veel te veel uit de wind gehouden'

Kinderen melden zich vaker ziek door stress, meldt de vereniging van jeugdartsen aan NOS Stories. Emeritus hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen is bang dat kinderen niet meer goed leren om te gaan met stress. "Veel ouders zijn helikopterouders. Ze hangen boven hun kind en zorgen dat het kind niks overkomt", zegt hij in Dit is de Dag.

'Jongeren krijgen meer te maken met ziekte door stress op school'

Ouders bedoelen het allemaal goed, benadrukt Derksen. Maar het is goed voor kinderen als ze in bomen klimmen en bloedneuzen krijgen. Daardoor leren ze om te gaan met stress. In zijn jeugd moest hij 20 kilometer fietsen naar school, zonder e-bike. "Daar kreeg je zelfvertrouwen van en het was goed voor je stresstolerantie", vindt hij.

En die stresstolerantie is juist harder nodig dan ooit, vindt hij. "Jongeren moeten tussen 10 en 25 veel te veel keuzes maken. En dan heb je ook nog social media waardoor ze veel te veel met elkaar bezig zijn", zegt hij. "Ze komen veel te weinig toe aan reflectie over hun binnenwereld."

Dit laatste herkent ook hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Arne Popma. "Er zijn veel aanwijzingen dat jongeren veel meer worden blootgesteld aan stress. Ze worden veel meer aangesproken als het niet goed gaat op school. Ze worden veel sneller afgerekend", vertelt hij.

Oplossing

De oplossing ligt bij de ouders, denkt Derksen. "Ik raad ouders van nu aan om kinderen vaker kennis te laten nemen van die stress, zodat ze in de jungle verderop iets beter beslagen ten ijs komen", vertelt hij.

Daarnaast moeten ouders veel minder verwachten van hun kinderen: "Als kinderen passief zijn of voor de tv hangen, laat ze dat vooral doen! Ze hebben die passiviteit nodig om wat meer terecht te komen bij hun binnenwereld, wat ze voelen", vindt hij. "We zijn emotionele, dromende wezens. Vraag aan je kinderen hoe ze zich voelen."

Daarnaast kunnen ook jongeren elkaar helpen, vertelt Popma. "Er zijn hele mooie programma’s ontwikkeld voor peer support. Een voorbeeld is @ease, waar jongeren een gesprek voeren met iemand van hun leeftijd met een professional erbij."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie