Binnenland

Ryanair dupeert tienduizenden reizigers met staking

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Ryanair dupeert tienduizenden reizigers met staking

[AVROTROS] De afgelopen weken heeft Ryanair honderden vluchten geannuleerd. Piloten staken om zo betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Hierdoor zijn tienduizenden vakantiegangers de dupe. Zij moeten hun reisplannen omgooien. Waar heb je recht op?

Piloten van Ryanair staken, omdat zij het niet eens zijn met de arbeidsvoorwaarden van de Ierse budgetvlieger. Zo willen ze doorbetaling bij ziekte, een pensioenregeling en moet er een einde komen aan de schijnzelfstandigheid. Nederland is het vijfde land waar piloten staken, naast België, Duitsland, Zweden en Ierland. Ryanair heeft in Nederland een kort geding aangespannen om de staking van de baan te krijgen. Donderdag 9 augustus heeft de rechter besloten dat Nederlandse piloten mogen staken. De vluchten zijn in Nederland allemaal wel doorgegaan op vrijdag 10 augustus. "Ryanair heeft Belgische piloten ingezet zodat reizigers die vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht zouden vliegen niet gedupeerd zijn", zegt reisjournalist Hans Avontuur.

Veel annuleringen in Duitsland en België

In België zijn in ieder geval 104 vlucht geannuleerd. Op die vluchten zitten ook veel Nederlanders. Dat geldt ook voor vluchten vanuit de Duitse grensstreek in Düsseldorf, Keulen-Bonn en Weeze.

Waar heb je recht op?

Vakantiegangers die binnen twee weken voor vertrek horen dat hun vlucht geannuleerd is, hebben recht op een nieuwe vlucht of hun geld terug. Dat hoort de luchtvaartmaatschappij te regelen. Ook hebben passagiers, afhankelijk van de reden, recht op compensatie bij annulering. "Die kan afhankelijk van de afstand oplopen tot 600 euro per persoon", zegt advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten.

Hoe krijg je je compensatie?

Als je vlucht binnen twee weken voor vertrek is geannuleerd heb je mogelijk recht op een compensatie die ligt tussen de 250 en 600 euro per persoon. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand en of de bestemming binnen of buiten de Europese Unie ligt. Je dient zelf een verzoek voor compensatie in te dienen bij de vliegmaatschappij. Reageert Ryanair niet? Dan kan je zelf naar de kantonrechter stappen of een claimstichting inschakelen. Ook kan je een aparte claim indienen voor reeds gemaakte kosten. Schakel ook je reisverzekering in.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie