Binnenland
BNNVARA

Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Veluwe, de Natuurgids

foto: CROSSBILL GUIDESfoto: CROSSBILL GUIDES
  1. Nieuwschevron right
  2. Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Veluwe, de Natuurgids

De shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2017 bevat vijf boeken. Een daarvan is het boek Veluwe, De Natuurgids van ecoloog Dirk Hilbers. Hij schreef verschillende natuurgidsen, Crossbill Guides, die minder bekende Europese natuur onder de aandacht brengen. Zijn Veluwegids is verrassend, compleet en heel toegankelijk geschreven.

Bijzondere selectie

Uit de duizenden kilometers fiets- en wandelpad zijn 22 fiets- en wandelroutes geselecteerd die je langs de meest bijzondere plekken voeren. Van de Randmeren in het noorden, over de stuwwallen en zandgronden van het Veluweplateau tot het coulissenlandschap en de rivieren in de vallei, alle aspecten van de Veluwe komen aan bod. Maar ook wat er jaarrond te beleven valt en bucketlijsten van de mooiste of meest bijzondere plekken en soorten.

Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Veluwe, De Natuurgids

Jurycommentaar

Jurylid Anneke Naafs zegt over de veldgids: "Een geweldig boek over de Veluwe met alle routes erin. Dan denk je dat kennen we wel een beetje, maar hij doet veel meer. Daar staan ook verhalen in over de geschiedenis, de verbanden, en observatietips. Hoe moet je dat nou eigenlijk aanpakken? Als je het bos ingaat is het vaak heel moeilijk, waar moet je nou kijken, hoe moet je kijken. Je kunt 'm in je tasje doen."

Quote

Een geweldig boek over de Veluwe met alle routes erin. Dan denk je dat kennen we wel een beetje, maar hij doet veel meer.

Jurylid Anneke Naafs

Jan Wolkers Prijs 2017

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur of het boek vereeuwigt. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). De prijs wordt op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie