Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Leiden: 'Nieuwe maatregelen zijn slechts signaaltje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Leiden: 'Nieuwe maatregelen zijn slechts signaaltje'

De Leidse burgemeester Henri Lenferink ziet de extra coronamaatregelen die zondag ingingen vooral als een wake-up call. Dat geldt ook voor de vervroegde sluitingstijd voor de horeca, "Het is meer een signaal dan dat het een concreet effect heeft", aldus de burgervader in 1 op 1.

Lenferink vertelt dat het coronavirus zich in Leiden vooral achter de voordeur verspreidt, en niet in de horeca: "Daar (in de Leidse horeca) waren vorige week niet meer besmettingen dan elders", zegt hij.

Video niet beschikbaar

Leiden heeft een relatief hoog aantal besmettingen en een van de eerste ziekenhuizen waar reguliere zorg weer plaats moet maken voor coronapatiënten. De verklaring voor deze "explosie" aan besmettingen, zoals de burgemeester het noemt, zoekt hij in het aantal Leidse slachtoffers tijdens de eerste golf. "Hier leefde eigenlijk het gevoel dat er niet zoveel speelde. Vooral in de studentenwereld. Vrijheid blijheid. We gingen weer over op het normale leven en dat is verkeerd gegaan want nu is er een explosie."

Om het aantal besmettingen naar beneden te brengen wijst Lenferink vooral op het belang van de intrinsieke motivatie van mensen. "We moeten de haarvaten van de samenleving in om alle verschillende groepen te overtuigen." Over de handhaving van de maatregelen zegt hij: "Op 125.000 inwoners hebben wij zo’n 200 handhavers. Te weinig om de maatregelen af te dwingen."

Gaan mensen niet beter luisteren naar de maatregelen, dan lijkt de lockdown opnieuw het laatste redmiddel. "Als er sprake is van een "voortdurende stijging" (van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames et cetera), dan moet je waarschijnlijk wel. Dan ben je terug in maart/april." Op de vraag wanneer hierop zal worden overgegaan kan de burgemeester nog geen eenduidig antwoord geven.

Burgemeester Leiden: 'Nieuwe maatregelen slechts signaaltje'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie