Naar homepage
Binnenland

Het recept voor een overheerlijke pruimenvlaai

foto: Pruimenvlaaifoto: Pruimenvlaai
  1. Nieuwschevron right
  2. Het recept voor een overheerlijke pruimenvlaai

Tot in de pruimentijd! Met pruimentijd wordt eigenlijk de tijd bedoeld waarin de pruimen rijp zijn, grofweg van juli tot oktober. Nu dus, en daarom deelt Mangiare! het recept voor een overheerlijke pruimenvlaai.

Ingrediënten voor twee vlaaien

- 370 g meel
- 190 g zachte boter of margarine
- 190 g rietsuiker
- 1 ei
- 1 mespuntje zout
- evt. 50 ml water
- evt. pruimenjam
- broodkruim
- 2 keer 16 tot 20 pruimen per vlaai

Bereiding

Je kunt het deeg in de keukenmachine maken, maar het kan natuurlijk ook met de hand. Doe meel, zout, suiker en eieren in de kom met het mes doen. In geval van de keukenmachine: gebruik het ijzeren hakmes.

Laat de machine gedurende 30 seconde draaien. Uitschakelen en de in stukjes gesneden boter toevoegen. De machine inschakelen en uitschakelen zodra het deeg een bal vormt. Mocht het deeg geen bal vormen eventueel wat water toevoegen.

Gedurende 30-60 min op een koele plaats laten rusten. Het deeg kan zelfs ongebakken worden ingevroren.

28 13c870fea3 PRUIM 2

Deeg uitrollen en in een vlaaivorm doen.

Eventueel bestrijken met een lekkere jam, bijvoorbeeld jam gemaakt van de pruimen van het jaar daarvoor. Bestrooien met broodkruim. Beleggen met in kwarten gesneden pruimen, zoals op bovenstaande foto.

Ongeveer 40 minuten laten bakken op 180 C. Zodra de vlaai uit de oven komt, bestrooien met geleisuiker eventueel vermengd met kaneel.

De gebakken vlaai kan worden ingevroren. Om te ontdooien direct uit de vriezer op 180 C een kwartiertje in de oven zetten totdat het binnenste van de vlaai niet meer koud voelt.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie