Binnenland

Wiedeweerga en prudent in de schijnwerpers op Vergeetwoordengala

foto: Foto: Yvette Wolterinck, KRO-NCRVfoto: Foto: Yvette Wolterinck, KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiedeweerga en prudent in de schijnwerpers op Vergeetwoordengala

[KRO-NCRV] Op zaterdag 10 december presenteert het NPO Radio 1-programma De Taalstaat van Frits Spits het eerste Vergeetwoordengala. Het gala vindt plaats in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede en wordt live uitgezonden tussen 11.00 en 13.00 uur.

Het vergeetwoord is een populair onderdeel van het programma De Taalstaat. Luisteraars kunnen een vergeetwoord adopteren en in ruil daarvoor ontvangen zij een adoptiebewijs. Hun vergeetwoord treedt dan toe tot het zogenaamde Gezelschap Van Geadopteerde Vergeetwoorden dat wordt beheerd door schrijfster Nelleke Noordervliet.
Volgens presentator Frits Spits is het jammer dat veel woorden in de vergetelheid dreigen te raken. "Mooie woorden als wiedeweerga, struweel of prudent. Het is misschien logisch dat ze minder gebruikt worden maar wij geven ze graag een tweede leven. Om onze luisteraars te bedanken dat ze zo goed voor deze woorden zorgen, organiseren we dit festival. In een stad waarvan de oude naam bijna vergeten is: Wijk bij Duurstede. Vroeger heette dat Dorestad."
Gasten in het programma zijn natuurlijk Nelleke Noordervliet en vaste Taalstaat-medewerkers Rene Appel en Ton den Boon, de hoofdredacteur van De Dikke van Dale. Muziek komt van Annick Boer, Lone van Roosendaal en Rene van Wegberg. Zij staan nu in de theaters met het liedjesprogramma Op Een Mooie Pinksterdag. Taalhistoricus Ewoud Sanders zal de geschiedenis van vergeetwoorden onder de loep nemen en speciale gast is Mieke Bloemendal, die komt praten over haar in 1999 overleden man Philip Bloemendal. Zij schonk onlangs haar archieven aan Beeld en Geluid.
De Taalstaat - Vergeetwoordenfestival - zaterdag 10 december, NPO Radio 1, 11.00 uur
Ster advertentie
Ster advertentie