Binnenland

Na 9 jaar afscheid van Clarence Seedorf bij Oranje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 9 jaar afscheid van Clarence Seedorf bij Oranje

Clarence Seedorf krijgt na negen jaar zijn officiële afscheid bij Oranje. Voor de oefenwedstrijd vanavond tussen Nederland en Italië neemt de 87-voudig international afscheid van het publiek in de Arena. Oud-topspeler Pierre van Hooijdonk en presentatrice en baas van sportmagazine 'Helden' Barbara Barend brengen in De Nieuws BV alvast een ode aan de vedette.

Op 14 december 1994 werd Seedorf voor het eerst opgesteld in Oranje en op 26 maart speelde Seedorf zijn laatste interland: een invalbeurt tegen Oostenrijk. "Hij verdient een goed afscheid", zei bondscoach Danny Blind voordat hij de definitieve selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije en het oefenduel met Italië bekend maakte."

Pierre van Hooijdonk debuteerde samen met Seedorf in 1994 tegen Luxemburg. "Ik was de zenuwachtige debutant in tegenstelling tot Clarence. Hij was overtuigd van z'n kwaliteiten en al heel erg volwassen voor zijn leeftijd. Hij was erg goed en fysiek heel sterk", vertelt Van Hooijdonk.

Na 9 jaar wordt dus nog eens afscheid voor Seedorf genomen. "Heel typerend voor de oud-voetballer", volgens Barbara Barend. Seedorf was 16 jaar toen hij debuteerde bij Ajax, 18 jaar toen hij debuteerden bij Oranje en hij werd vier keer kampioen in de Champions league met verschillende clubs. "Volgens velen is hij één van de grootste talenten die we hadden. Maar aan het eind werd hij genegeerd door bondscoaches als Van Marwijk en Van Basten. Hij had een haat-liefdeverhouding met Oranje."

Legende

Cruijff, Van Basten, Bergkamp. "Seedorf had tussen dat rijtje moeten staan. Maar hij heeft te weinig zijn stempel op het Nederlands elftal kunnen drukken in verhouding tot zijn kwaliteiten", vindt van Hooijdonk. "Dat is ontzettend jammer."

Er werd vaak gezegd dat mensen Seedorf onprettig vonden, maar zoals van Hooijdonk over hem praat, zo praten Van der Sar, Stam, Van Nistelrooij, Bergkamp ook over hem. Iedereen spreekt vol lof over hem, maar toch hangt er een zweem om hem heen, concludeert Barend. "Laten we hopen dat de supporters zich vanavond naar Seedorf fantastisch gedragen, zodat hij het afscheid krijgt dat hij verdient."

Luister het hele gesprek met Pierre van Hooijdonk en Barbara Barend over Seedorf terug:

Nederland - Italië

De vriendschappelijk wedstrijd Nederland - Italië is vanaf 20.45 uur live te volgen op NPO Radio 1. Jeroen Elshoff en Arno Vermeulen doen verslag van de oefenpot in Langs de Lijn En Omstreken.

Bekijk ook: 'Er is er maar één die Oranje naar het WK kan brengen en dat is Louis van Gaal'

Ster advertentie
Ster advertentie