Binnenland
KRO-NCRV

Familieleden die praten over verdachte Delano G.: 'Ook zij vinden dat het moet stoppen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Familieleden die praten over verdachte Delano G.: 'Ook zij vinden dat het moet stoppen'

In De Telegraaf verscheen vandaag een uitgebreid interview met de familie van Delano G. De 21-jarige man wordt ervan verdacht de moordaanslag op Peter R. de Vries te hebben uitgevoerd. Het is normaal echt een no go voor familieleden om met de pers te praten, zegt misdaadjournalist Mick van Wely bij Spraakmakers. "Dit geeft aan dat er een grens is bereikt."

Video niet beschikbaar

Samen met collega John van den Heuvel schreef Van Wely het interview dat maandag in De Telegraaf verscheen. Naast de informatie die ze ontvangen uit het criminele circuit, is het na de moordaanslag op Peter R. de Vries opvallend dat veel mensen die normaal gesproken zwijgen, ook willen praten.

Naar de politie

Voor een deel van de familie van Delano G. is dit het moment om naar buiten te treden, met gevaar voor eigen leven, vertelt Van Wely. "Ze vinden dat dit te ver gaat", zegt de misdaadjournalist. "Een groot aantal mensen is bereid om naar de politie te gaan om te vertellen wat ze weten, omdat ze vinden dat dit moet stoppen."

De familie waarschuwde dat door foute jongeren in Nieuwegein, de Utrechtse plaats is verworden tot een kweekvijver voor de mocro-maffia.

Zware criminaliteit

Zelfs voor iemand als Van Wely, die goed ingevoerd is in het criminele milieu en weet hoe jongens gerekruteerd worden voor de zware criminaliteit, was het fascinerend en leerzaam om betrokkenen van binnenuit te spreken. "Hoe ze denken, wat er wordt betaald. Ik heb in twee dagen weer verschrikkelijk veel geleerd."

Risico’s

Van Wely en Van den Heuvel hebben met de familieleden - die anoniem willen blijven - uitgebreid gesproken over de risico’s van hun interview. "Ik vind het ook dapper. Ze doen echt met gevaar voor eigen leven een oproep. Ik heb het regel voor regel, woord voor woord voorgelezen: dit staat er in de tekst. En gezegd: realiseer je wat je zegt en welke gevolgen dat kan hebben. Maar zij zijn echt overtuigd en ze willen dit doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie