Binnenland
AVROTROS

'Kan ik mijn kleinkinderen weer zien?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kan ik mijn kleinkinderen weer zien?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door Roy Beijaert. Dit is een selectie uit alle vragen.

Corona-spreekuur dinsdag 28 april

Ik ben grootmoeder. De andere grootouders hebben corona gehad, en zien de kleinkinderen weer. Kan dit eigenlijk wel? (Janneke)
"Ik zou mij niet zoveel aantrekken van wat er met andere grootouders is gebeurd, want je hebt te maken met kinderen die ook in aanraking komen met andere mensen. Die kunnen via de kleinkinderen jullie ook infecteren", begint huisarts Roy Beijaert.

"Dus dan gelden officieel natuurlijk de richtlijnen. Dan is het in principe veilig. Maar wat we ook weten is dat kinderen niet zo snel volwassenen infecteren. Knuffelen, dat blijft natuurlijk gewoon een risico."

Ik woon in Vietnam, en daar behandelen ze corona-patiënten door ze bewust te onderkoelen. Helpt dat echt? (Remco)
"Je moet kritisch kijken naar dit soort dingen. Als Trump zegt: laten we handgel door ons bloed sturen, dan moet je dat niet te serieus nemen natuurlijk", zegt huisarts Roy Beijaert.

"Maar wat we wel weten is dat bij mensen die een ernstig hartinfarct hebben gehad, onderkoeling wordt gebruikt. Dus we kennen de behandeling, maar ik heb nergens wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit bij virussen ook werkt... Daarnaast heeft de koorts juist ook te maken met een goede werking van je immuunsysteem."

Ik hoor heel veel berichtgeving, veel cijfers. Maar waarom horen we niks over het aantal milde klachten? Is dat bekend, is daar iets over te zeggen? (Eric)
"De WHO zegt: ongeveer 80% heeft milde klachten. Je hoort van NIVEL-cijfers in Nederland dat dat zelfs op 95% ligt. Dat cijfer komt uit de huisartsenpraktijken. Maar goed, er is een hele grote groep met milde klachten, koorts of een snotneus dus", zegt huisarts Roy Beijaert.

"Je ziet wel dat milde klachten erger kunnen worden. Dat gebeurt vaak in de tweede week. Dat is dus de zeer kleine groep die uiteindelijk op de intensive care belandt."

Ik heb borstkanker en ga binnenkort met een chemokuur beginnen. Kan mijn kind dan volgende week naar school of is dat een te groot risico? (Mariecke)
"Jij bent ontzettend kwetsbaar voor het coronavirus. Dus moet je er ook de maatregelen voor nemen. Een patiënt van mij heeft bijvoorbeeld gekozen om apart van de familie te verblijven voor een tijdje, maar dat is wel heel heftig. Dus ik snap het ook als je je niet kind nu niet naar school wil laten gaan", meent huisarts Roy Beijaert.

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie