Binnenland
NOS

Geen sinterklaasintocht in Gooi & Vechtstreek, evenementen niet te handhaven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen sinterklaasintocht in Gooi & Vechtstreek, evenementen niet te handhaven

Steeds meer gemeenten zetten een streep door de intocht in november. Alle zeven gemeenten die behoren tot de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek hebben besloten om geen intocht te houden. De gemeenten verwachten dat daar te veel mensen op af zullen komen.

"Het gaat er vooral om dat we in een noodtoestand leven en dat geldt dus ook voor de Sinterklaasintocht. Er zijn strikte regels afgesproken van anderhalve meter en een maximum van 250 mensen bij een evenement. Bij ons komen er ieder jaar zeker tienduizend kinderen op af en dat is niet te handhaven", vertelt Pieter Broertjes, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Hilversum, in Radio Tour de France.

Geen intocht Gooi & Vechtstreek

Wel zoekt de veiligheidsregio naar alternatieven. Er wordt bijvoorbeeld goed nagedacht over kleinschaligere intochten op scholen, in buurtcentra of in winkelcentra. "Dat kan heel leuk worden en heel creatief. Maar dus niet meer op hele grote schaal. Daar zullen veel gemeenten toch ook last van krijgen."

Mogelijk ook andere gemeenten zonder intocht

Volgens Broertjes kan het bijna niet anders dat andere gemeenten en veiligheidsregio’s zullen volgen in dit besluit. Er komen echter geen landelijke richtlijnen voor de intocht, voornamelijk omdat op dit moment duidelijk is wat de richtlijnen zijn. Gemeenten moeten zich hier naar schikken.

"Dit is natuurlijk gewoon een evenement, een grootschalig evenement zelfs. Die mogen eigenlijk niet. Zeker wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld de voetbalwedstrijden. Daarom zijn we met de zeven andere burgemeesters in conclaaf gegaan en gaan we het op een alternatieve manier proberen. Om toch ook de gezondheid van de kinderen te waarborgen."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie