Naar homepage
Binnenland

Ouderen in een 'bubbel' en jongeren meer vrijheid: is dat eerlijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderen in een 'bubbel' en jongeren meer vrijheid: is dat eerlijk?

Moet er bij coronamaatregelen onderscheid gemaakt worden tussen ouderen en jongeren? Die discussie is weer volop aangezwengeld nadat verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) daarvoor pleiten in het Algemeen Dagblad. "Een kwart van de samenleving uitsluiten, dat lijkt me geen goed idee", zegt Manon Vanderkaa. De directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB reageert op de stelling van Stand.nl: Zolang corona rondwaart, moeten ouderen worden afgeschermd.

Vanderkaa vindt dat het bestrijden van het coronavirus "een opdracht van ons allemaal" is. "De meest kwetsbare groep, 80-plussers, is al voorzichtig en heeft weinig contacten. Maar er is ook een grote groep van boven de zestig die vitaal is en belangrijk op de arbeidsmarkt."

Ook moet het aandeel van senioren bij verenigingen niet worden onderschat, stelt Vanderkaa. "Zo zou de sportwereld absoluut niet kunnen zonder inzet van vrijwillige senioren. Veel zal stilvallen als we dit radicaal invoeren. Het gaat om een heel grote groep en mogelijk een lange periode. Daar zullen we onze samenleving dus goed op in moeten richten."

Consumentenvertrouwen

Volgens Xander Koolman, gezondheidseconoom van de Vrije Universiteit Amsterdam, is het duidelijk dat onderscheid maken op dit moment beter is voor zowel de gezondheid als de economie. "We moeten nadenken over beleid waarbij groepen kwetsbaren zich beschermd voelen en jongeren zich vrijer kunnen bewegen."

De economie loopt nu vooral schade op door een gebrek aan vertrouwen, stelt Koolman. "Gedacht kan worden aan gescheiden openingsuren, zoals we in de supermarkten al hadden. Maar ook aan aparte dagen en tijden in de horeca en het openbaar vervoer."

'Feestjes? Daar gaat niet om'

Ook Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck is het eens met de stelling omwille van de economie en toekomstperspectief van jongeren. "We denken dat we geen verschillen mogen maken tussen mensen terwijl het virus dat wel doet." Het is logisch, stelt hij, dat ouderen zich minder zorgen maken over de economische lange termijneffecten. "Het is jongeren echt niet om feestjes te doen maar om hun toekomst die er sowieso al niet al te best uitziet." Laat de boel dus zoveel als mogelijk doordraaien, pleit Schimmelpenninck.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie