Binnenland
NOS

Maatregelen vanaf vandaag iets versoepeld, dit mag er weer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maatregelen vanaf vandaag iets versoepeld, dit mag er weer

De versoepelingen die het kabinet vorige week aankondigde in de corona-persconferentie, gaan vandaag in.

Hier een overzicht van wat er weer mag.

Contactberoepen

Voor iedereen met een zogeheten 'coronakapsel' is het een goede dag, want kappers mogen weer aan de slag. Gelijk vanochtend vroeg zaten de eerste mensen al in de kappersstoel, zag verslaggever Beau Heimensen in De Bilt:

Ook schoonheidsspecialisten, pedicures, masseurs en rijschoolhouders mogen weer aan het werk. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de versoepelingen: klanten moeten een afspraak maken en ondernemers zijn verplicht om te vragen naar gezondheidsklachten. Ook moeten klanten in sommige situaties een mondkapje op, zoals bij de kapper.

Vandaag een knipbeurt reserveren zal overigens nog niet makkelijk zijn. Op veel plekken is dit al massaal gebeurd. Om zoveel mogelijk klanten te kunnen ontvangen gaan sommige kappers wel al heel vroeg open.

Rijlessen

Onder de contactberoepen vallen ook rij-instructeurs, die dus weer mogen lesgeven. Ook mag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weer rij-examens afnemen.

Belangrijke uitzondering op de contactberoepen die weer aan de slag mogen, zijn de sekswerkers. Die mogen hun werkzaamheden nog niet hervatten en demonstreerden daarom gisteren in Den Haag, omdat ze het oneerlijk vinden dat er voor hen een uitzondering wordt gemaakt.

Winkelen

Winkelen kon natuurlijk al online of door een pakketje af te halen. Maar vanaf vandaag mag je ook weer fysiek de winkel in om te kijken of passen. Het blijft uiteraard ook mogelijk om online iets te bestellen en te laten bezorgen, of je pakketje via click and collect af te halen bij de winkel.

Maar 'funshoppen' is uit den boze: winkeliers mogen alleen klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Per verdieping mogen maximaal twee klanten naar binnen.

Zo'n winkelbezoek duurt minimaal 10 minuten (langer mag), om te voorkomen dat er contact is tussen klanten die elkaar snel afwisselen. De maatregel is dan ook vooral bedoeld om kleine ondernemers tegemoet te komen, die er niet in slaagden om snel een online webshop of click and collect-systeem in het leven te roepen.

Sporten

Verder kunnen jongeren en jongvolwassenen (tot en met 26 jaar) vanaf vandaag weer met elkaar sporten. Wel mag dit alleen binnen de eigen club, en alleen in teamverband. Competities worden dus niet hervat. Ook sportscholen blijven gesloten.

Tijdens het sporten hoeven de jongeren geen anderhalve meter afstand te houden.

Voor mensen vanaf 27 blijft binnensport verboden. Buitensport mag wel, met maximaal twee personen die voldoende afstand bewaren.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie