Binnenland
NOS

Begrafenissen met maximaal 30 mensen: 'Het geeft een intieme sfeer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Begrafenissen met maximaal 30 mensen: 'Het geeft een intieme sfeer'

Elke dag overlijden mensen aan of door het coronavirus. Voor begrafenissen gelden allerlei maatregelen. Renske Fiddelaers is directeur van Uitvaarbureau Jan Fiddelaers in Heeze, net onder Eindhoven en vertelt samen met haar moeder Riet Fiddelaers-Jaspers, verlies- en traumadeskundige, over begrafenissen in coronatijd bij NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Het is een vreemde tijd voor uitvaartondernemers. Renske: "Normaal heb je natuurlijk fysiek ook contact en ga je bij mensen langs. Dat kan nu natuurlijk niet." Via videobellen en met het in acht nemen van 1,5 meter afstand probeert ze de situatie zoveel mogelijk op te lossen. "Maar helemaal hetzelfde is het niet."

Haar moeder, Riet Fiddelaers-Jaspers, is ook bezig met rouwverwerking. "Iedereen wil wat bijdragen in deze tijd. Ik heb mijn kennis over rouwverwerking gebundeld in een boekje." Het boek, wat via internet te downloaden is, richt zich op de vraag hoe je kinderen betrekt bij het rouwproces in deze tijden. "Laat ze bijvoorbeeld een tekening maken als ze niet fysiek op bezoek kunnen bij een ernstig zieke opa of oma. En betrek ze vooral wel bij wat er gebeurt."

Nog nooit meegemaakt

Rouw zit in de familie van Riet en Renske. Riet en haar man begonnen 25 jaar geleden beiden met een bedrijf wat zich richt op rouw en verliesverwerking. Hij met een uitvaartonderneming, zij op omgang met verlies. Inmiddels hebben de dochters, Hanneke en Renske, het overgenomen. Een situatie als deze hebben ze nog nooit eerder meegemaakt.

Toch, zegt Renske, is het niet alleen lastig. Een begrafenis met maximaal 30 personen is niet wat de meeste mensen zich voorstellen, maar "zo’n kleine uitvaart heeft wel een hele intieme sfeer. Dat is ook wel heel bijzonder."

Begrafenissen in coronatijd

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie