Binnenland
NOSNTR

Militairen binnenkort naar Wadden om te helpen met schoonmaak

foto: Kustwachtfoto: Kustwacht
  1. Nieuwschevron right
  2. Militairen binnenkort naar Wadden om te helpen met schoonmaak

Militairen gaan helpen bij het opruimen van de rommel op de stranden van de Waddeneilanden. Volgens een woordvoerder is Defensie bezig met het treffen van voorbereiding op militaire bijstand. De burgemeesters van Terschelling en Schiermonnikoog hadden om hulp van het leger gevraagd.

De stranden van Schiermonnikoog worden overspoeld met rommel, nadat er gisteren zo'n 270 containers van een enorm containerschip waren gevallen en voor de kust van de Waddenzee in zee belandden. De burgemeester van Terschelling, natuurorganisaties en eilandbewoners maken zich zorgen om de impact op het milieu die de aangespoelde rommel kan hebben. In Nieuws en Co vertellen ze vanaf 16.00 uur over die zorgen.

Enorme puinhoop

Burgemeester Ineke van Gent nam vanochtend zelf een kijkje op het strand en schrok van wat ze zag; enorme hoeveelheden gloeilampen, schoenen en stoelen, maar ook veel plastic zoals zeeppompjes. Volgens Van Gent moet er snel iets gebeuren; er dreigt anders een ramp voor het Nationaal Park Schiermonnikoog.

"De bewoners van het eiland werken hard om alles op te ruimen, maar de kans is groot dat er nog veel meer zal aanspoelen en dat kunnen we niet aan. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden en nuchter te kijken hoe we dit gaan oplossen".

Gevaarlijke stoffen aangespoeld

Op Schiermonnikoog is inmiddels ook een zak van 25 kilo met de giftige stof peroxide aangespoeld. Die komt waarschijnlijk uit een container met gevaarlijke stoffen. De brandweer heeft de zak meegenomen voor onderzoek.

Ster advertentie
Ster advertentie