Binnenland

Hoe Twan Huys al wandelend tot de mooiste gesprekken komt
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Twan Huys al wandelend tot de mooiste gesprekken komt

Twan Huys wandelt al zijn hele leven. Vroeger onder lichte dwang van zijn ouders in zijn geboortestreek Zuid-Limburg. Sinds hij twintig is heeft hij zelf de 'wandellust' te pakken en voor de ANWB maakte hij de gelijknamige podcastserie en een boek met gesprekken met bekende Nederlanders.

Toen hij vorig jaar na zijn tegenvallende RTL Late Night-avontuur besloot een boek te gaan schrijven over wandelen, heeft hij de rust gevonden. "Het is de ideale vorm om kalm aan te doen."

Na meer dan dertig jaar in de hectische wereld van de journalistiek en media vertraagde het wandelen zijn leven. Hij had zelfs tijd om onderweg bramen te plukken en jam te maken, iets wat hij daarvoor nooit had gedaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Betere gesprekken

Tijdens het wandelen kwam ook de troost en bezinning en op zijn tochten met vrienden en bekenden had hij urenlange gesprekken. "De gesprekken zijn beter omdat je in de natuur bent, daar is veel zuurstof en iedereen is ontspannen."

Vaak baalde hij dat hij zijn microfoon en camera niet bijhad om het op te nemen. Daarom twijfelde hij geen moment toen de ANWB hem vroeg voor een podcastserie. Hij wandelde ondermeer met oud-politicus Jan Terlouw, muzikant Tim Knol en historicus en schrijver Geert Mak.

Het meeste indruk maakte het gesprek met een onbekende Nederlander, die Huys zelf benaderde om te praten over de kracht die ze tijdens haar ziekte haalde uit het wandelen.

Tip van Twan

Huys, die jaren als correspondent in de VS werkte, ontdekte de afgelopen jaren hoe mooi Nederland is. "Het doet vaak niet onder voor de VS." Het meest verrast werd hij door het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Ook al kun je er geen lange wandeling maken (het eiland is 2 bij 7 kilometer), is het volgens hem de moeite waard. "Het is een natuurmonument en een waanzinnig mooi eiland."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie