Binnenland

'Tiende Amerikaanse president John Tyler heeft nog levende kleinkinderen'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tiende Amerikaanse president John Tyler heeft nog levende kleinkinderen'

John Tyler, oud-president van de Verenigde Staten en geboren in 1790, zou nog steeds levende kleinkinderen hebben. Kleinkinderen inderdaad, dus maar de tweede generatie na Tyler zelf. Is dat niet gewoon een broodje-aapverhaal? De bewering over Tyler kwam Lammert de Bruin tegen op Twitter, en in 'Feit of Fictie' gaat hij op zoek naar het antwoord.

Twitteraar Matt Smelhurst, onder andere schrijver in Amerika, plaatste het volgende:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie was Tyler?

De tiende president van de Verenigde Staten, John Tyler, had een bijzondere loopbaan. De in 1790 geboren plantagehouder uit Virginia werd vice-president onder president William Henry Harrison in 1841. Maar Harrison trof al een maand na zijn inauguratie het noodlot: hij overleed aan een longontsteking. Daarop werd de vice-president John Tyler direct president. Dat maakte deze weinig succesvolle president tóch bijzonder, aldus Amerika-kenner Frans Verhagen: "John Tyler was de eerste vice-president die president werd en dat is een belangrijke historische verdienste, want daarna gebeurde het nog een keer of 8."

15 kinderen

Tyler kreeg in totaal maar liefst 15 kinderen! Bij zijn tweede vrouw kreeg hij op 63-jarige leeftijd zoon Lyon Gardiner Tyler sr. En die zoon volgde het voorbeeld van zijn vader: toen hij 70 werd kreeg hij - eveneens bij zijn tweede vrouw- een zoon. Een paar jaar later volgde nog een zoon. Amerika-kenner Victor Vlam: "Zijn zoon heeft op 70 en 74 jarige leeftijd een kind gekregen en deze mensen zijn nu 89 en 93 jaar oud en nog in leven." Kleinzoon Harrison Tyler woont zelfs nog in het voormalig huis van zijn opa: Sherwood Forest.

De tweet van Matt Smethurst blijkt dus volledig te kloppen: twee kleinkinderen van president Tyler leven nog. De stelling is een feit.

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie