Binnenland
EO

'Jihadisme de grootste dreiging, maar extreemrechts komt in de buurt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jihadisme de grootste dreiging, maar extreemrechts komt in de buurt'

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg is de terroristische dreiging vanuit extreemrechts bijna net zo groot als vanuit jihadisme. Dat laatste staat nog steeds bovenaan – dat is al heel lang het geval – maar extreemrechts komt in de buurt, zegt hij in Dit is de Dag.

Pieter-Jaap Aalbersberg over rechts-extremisme, complottheorieën en jihadisme

Volgens Aalbersberg zijn er in Nederland zo’n vijfhonderd aanhangers van een gewelddadige interpretatie van de islam. De groep potentiële extreemrechtse terroristen is kleiner, zo’n tweehonderd, maar die zijn minder in beeld bij de veiligheidsdiensten, vertelt hij. Jihadisme is de afgelopen jaren succesvol bestreden door een lokale aanpak, volgens Aalbersberg, terwijl dat bij potentiële extreemrechtse terroristen minder kan worden toegepast.

Jonge jongens

Aalbersberg spreekt van "jonge jongens die op hun kamertje, achter hun computer radicaliseren." Ze zijn tussen de 15 en 21 en er is vaak sprake van "vormen van psychosociale belastingsstoornissen." Volgens de NCTV zijn het vaak eenlingen, wat gevaarlijk is: "Het hoeft er maar eentje te zijn die over die geweldsdrempel stapt."

Ook bij extreemrechts zou een lokale aanpak kunnen werken, denkt Aalbersberg: "Hier zullen de voetbaltrainer, de leraar en ook de ouders alert moeten zijn. We moeten deze jongens zo vroeg mogelijk uit de fuik van het internet halen, want je wilt niet dat een 16-jarige veroordeeld wordt voor terrorisme."

Internationaal gezien is de dreiging van jihadistische terroristen niet minder geworden, stelt Aalbersberg, dus daarom prijkt dit nog wel altijd bovenaan de dreigingslijst.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie