Binnenland
MAX

Sander zoekt zelf naar meer tips over cold cases; 'Peter R. is mijn inspiratiebron'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander zoekt zelf naar meer tips over cold cases; 'Peter R. is mijn inspiratiebron'

Dat er nog 1700 onopgeloste moordzaken op de plank liggen, zogenaamde cold cases, dat vond particulier onderzoeker Sander Meyer moeilijk uit te leggen aan de nabestaanden. Hij besloot iets te doen en is een site begonnen. "Er is te weinig aandacht voor al die onopgeloste zaken", zegt hij in Villa VdB.

"Het is tot stand gekomen na de moord op Peter R. de Vries. Ik was er erg van geschrokken en ging toen zijn programma's terugkijken. Hij was voor mij een grote inspiratiebron. En toen dacht ik; ik wil ook iets met cold cases doen", legt Meyer uit. Hij heeft helemaal geen achtergrond bij bij de politie, maar behaalde zijn diploma als particulier onderzoeker en ging met de website aan de slag.

Tips

Op die site staan nu 199 onopgeloste zaken die tot in de puntjes zijn beschreven. Allerlei openbare informatie staat erop, van krantenartikelen tot video's. Ook is er een YouTube-kanaal en doet Meyer zelf onderzoek: "Afgelopen zondag hebben we op Texel nog gegraven naar iemand die in 1987 vermist is geraakt." Verder probeert hij tips te vergaren en mensen te spreken die cruciale informatie hebben maar daarmee niet naar de politie stappen.

Geloof in zaken oplossen

Meyer heeft de tijd om dit allemaal te doen, omdat hij in 2010 door kanker heeft gehad en daardoor volledig arbeidsongeschikt is geraakt. Maar na jaren nietsdoen wilde hij weer aan de slag. "Je wil wat doen voor de maatschappij en dit is een hele goede invulling om toch nog iets te betekenen." Vanaf Siciliƫ stuurt hij nu regelmatig tips naar de politie en hij denkt dat er zeker bruikbare tips tussen zitten: "Ik heb altijd geloofd dat we zaken gaan oplossen. En daar geloof ik nog steeds in."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie