Binnenland

Kalenders in gevangenissen moeten leiden tot tips in 'cold cases'

foto: Politiefoto: Politie
  1. Nieuwschevron right
  2. Kalenders in gevangenissen moeten leiden tot tips in 'cold cases'

[NOS] In vijf Nederlandse gevangenissen zijn kalenders verspreid met 52 onopgeloste zaken. De coldcaseteams van de politie hopen die zaken met tips van gedetineerden alsnog op te lossen. Het idee komt uit de Verenigde Staten. Daar wordt aan gedetineerden een kaartspel uitgereikt.

We willen cold cases onder de aandacht brengen bij burgers


Volgens voorzitter Wim Perlot van het Cold Case Platform spelen getuigen een belangrijke rol bij het oplossen van oude zaken. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er in Nederland honderden mensen rondlopen met informatie. Een deel van deze mensen zit in de gevangenis.

"In de bajes praten gedetineerden met elkaar. Ze biechten een moord op of vertellen wat ze hebben gehoord. De verhoudingen kunnen veranderen, waardoor iemand later alsnog bereid is om het geheim te onthullen", zegt Perlot.

Maatschappelijke onrust

In Nederland zijn er ongeveer 1500 oude onopgeloste zaken. Het gaat voornamelijk om moordzaken. Voor de kalender zijn er 52 geselecteerd uit heel Nederland. Het zijn zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt.

De proef met de kalenders wordt gehouden in de gevangenissen van Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Schiphol en Zwaag. Als de actie een succes is, worden de kalenders in alle gevangenissen verspreid. De proef maakt deel uit van een groter project van de politie om aandacht te vragen voor cold cases.

Ster advertentie
Ster advertentie