Binnenland
MAX

Timur Perlin maakt 'Radiomoment van het jaar 2023' met gesprek over LHBTIQ+-rechten

foto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Timur Perlin maakt 'Radiomoment van het jaar 2023' met gesprek over LHBTIQ+-rechten

Het gesprek dat 3FM-dj Timur Perlin voerde met luisteraar Mark over LHBTIQ+-rechten is door een vakjury verkozen tot Het Radiomoment van het Jaar 2023. Dat is vandaag bekendgemaakt in het radioprogramma De Perstribune.

Video niet beschikbaar

Woedende luisteraar

Timur Perlin werd onderscheiden voor een hoogoplopende discussie in zijn programma Requestival naar aanleiding van de door hem geïnitieerde actie Pride in jouw dorp, waarbij hij in een dorp een Pride organiseert om iemand uit de LHBTIQ+-gemeenschap een hart onder de riem te steken. Daarover kreeg Timur een woedende luisteraar aan de lijn, met wie hij vervolgens in gesprek ging.

'Open, eerlijk, kwetsbaar én met uitgestoken hand'

Volgens de jury van Het Radiomoment van het Jaar 2023 is het gesprek tussen Timur Perlin en luisteraar Mark het meest indrukwekkende radiofragment van afgelopen jaar. Juryvoorzitter Ron Vergouwen: "In het bekroonde fragment horen we Timur op zijn best: open, eerlijk, kwetsbaar én met uitgestoken hand. Timur probeert de dialoog aan te gaan met iemand die lijnrecht tegenover hem staat." Jurylid Kees Dorresteijn (BNR): "Dit fragment laat goed zien waarom Timur zo'n goede dj is. Hij neemt de luisteraar mee in wat hij doet en weet de beller in z'n waarde te laten, ook al zijn ze het compleet niet met elkaar eens."

Quote

Het feit dat er gewoon zoiets gebeurt in mijn uitzending vind ik altijd wel lekker.

Timur Perlin, winnaar radiomoment van het jaar 2023

'Uit je eigen bubbel'

In een reactie op het winnen van de prijs laat Timur Perlin weten: "Het feit dat er gewoon zoiets gebeurt in mijn uitzending vind ik altijd wel lekker. Want dat is precies waar ik van houd. Uit je eigen bubbel, uit je eigen mening. En ook al staat die mening 180 graden tegenover jouw mening, hij moet wel even gehoord worden."

Jury

Het Radiomoment van het Jaar 2023 werd verkozen door een jury die bestond uit radio dj's en presentatoren van de grootste Nederlandse radiostations: Chazia Mourali (NPO Radio 1, winnaar 2022), Shay Kreuger (NPO Radio 2), Mai Verbij (NPO 3FM), Jet Berkhout (NPO Klassiek), Simone Walraven (NPO Radio 5), Gilly Mangkoewihardjo (NPO FunX), Wim van Helden (Qmusic), Bas Menting (Radio 538), Lex Gaarthuis (Radio 10), Frank van der Lende (Radio Veronica), Jasper Leijdens (KINK), Kees Dorresteijn (BNR Nieuwsradio), Giorgio Hokstam (100% NL), Anoûl Hendriks (SLAM!) en Sander de Heer (Sublime). Onder leiding van Ron Vergouwen,de vaste mediadeskundige van De Perstribune, beoordeelde de jury honderden fragmenten.

Het winnende fragment, uit de uitzending van 'Requestival' op NPO 3FM

Video niet beschikbaar

Gijs Groenteman

In de verkiezing eindigde een opmerkelijk interview van Gijs Groenteman met presentator Ivo Niehe in Kunststof (NPO Radio 1) op de tweede plaats. Volgens jurylid Shay Kreuger (NPO Radio 2) "een gesprek dat ervoor zorgt dat je op het puntje van je stoel zit. Het entertainmentgehalte van dit gesprek is giga."

Op de derde plaats staat het fragment van Radio 10, waarin dj Silvan Stoet een luisteraar aan de lijn krijgt die op sterven ligt en die hem wil bedanken voor alle mooie momenten. Jurylid Gilly Mangkoewihardjo (NPO FunX): "Ineens besef je weer waarom radio zo'n mooi medium is: een vriend voor een ander zijn!"

De rest van de Top 10 van 2023 ziet er als volgt uit:

4. Oetse Eilander krijgt massaal steun na ontslag (Radio Noord)

5. Familie Haasnoot worstelt met aangekondigde dood (NPO Radio 1)

6. Paul Rabbering in tranen over persoonlijk drama (NPO Radio 2)

7. Tienjarige Dean belt in bij Stefan Stasse (NPO Radio 2)

8. Bart Arens helpt twaalfjarige met muzikale angststoornis (NPO Radio 2)

9. Gezondheidsupdate over presentator Jellie Brouwer (NPO Radio 1)

10. Joost Burger geraakt door verhaal bij ‘Spin for Life’ (SLAM!)

Het was voor het vijfde jaar op rij dat Het Radiomoment van het Jaar werd uitgereikt. Vorig jaar werd een emotioneel gesprek, dat NPO Radio-1-presentator Chazia Mourali in haar programma Welingelichte Kringen voerde, over de oorlog in Oekraïne, tot Het Radiomoment van het Jaar 2022 verkozen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie