Fragment

De tijd van je leven: hoe leef je met de aangekondigde dood?

  1. Fragmentenchevron right
  2. De tijd van je leven: hoe leef je met de aangekondigde dood?

Elk jaar gaan er in Nederland ongeveer 180 duizend mensen dood. Bij 70 procent daarvan is het, door ziekte, een aangekondigde dood. Deze mensen weten dus dat hun leven afloopt. Tóch wordt er maar weinig gesproken over de tijd tussen de diagnose 'ongeneeslijk ziek' en het sterven. En dat moet anders, vindt longarts Sander de Hosson. Hij schreef het boek 'Leven toevoegen aan de dagen'. In plaats van 'hoelang heb ik nog?' zou het vaker moeten gaan om de vraag 'hoe goed heb ik nog'. De Hosson vertelt hoe hij, samen met zijn patiënten, deze lastige afweging maakt.

Video niet beschikbaar

Hoe verandert een relatie als een dierbare ongeneeslijk ziek is? Hoe ga je dan met elkaar om? En op wat voor manier praat je er over? Schrijver Robert Haasnoot is ongeneeslijk ziek. Hij heeft zijn lot aanvaard, zegt hij. Zijn dochter Sasha (23) vindt dat lastig. Vader en dochter vertellen samen hoe ze deze periode ervaren.

Video niet beschikbaar

Hoe praat je over de dood met patiënten uit andere culturen? Wat doe je als de héle familie afscheid wil nemen van vader op de IC-afdeling? Mustafa Bulut weet hier alles van. Hij is geestelijk verzorger bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, én pionier op dit gebied.

Video niet beschikbaar

Jasper Rijpma (39) en Marloes Noordhoek (33) zijn allebei ongeneeslijk ziek. Hoe leven zij, beide jonge ouders, met de aangekondigde dood? Wat is dan belangrijk?

Video niet beschikbaar

Luisteraars reageren ook met hun verhalen.

Video niet beschikbaar

Luister hier de gehele uitzending: