Binnenland

SP-Kamerlid Kwint: 'Mensen met vmbo-opleiding voelen zich veel minder vertegenwoordigd'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-Kamerlid Kwint: 'Mensen met vmbo-opleiding voelen zich veel minder vertegenwoordigd'

Uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat slechts 50 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in de democratie. SP-Kamerlid Peter Kwint vermoedt dat wanneer die peiling uitgesplitst zou worden naar opleidingsniveau een nog grotere kloof zichtbaar zou zijn. Dat vertelt hij in een special van Haagse Lobby op NPO Radio 1.

"Mensen met een vmbo-opleiding voelen zich veel minder vertegenwoordigd en weten de weg naar het centrum van de macht minder goed te vinden, dan mensen zoals ik die op onverklaarbare wijze filosofie zijn gaan studeren:, vertelt de SP’er. "Ik denk dat daar een heel grote uitdaging ligt voor de politiek."

Adjunct-hoofdredacteur van GeenStijl Bart Nijman is het eens met Kwint. "Onderzoeken van politicologen en bestuurskundigen wijzen uit dat het juist de lagere klassen zijn die zich minder gehoord voelen en dat die daarom graag een middel als referendum willen omdat dat een middel is rechtstreeks pad naar een beetje invloed is. De middel- en hoogopgeleiden snappen het wel en geven makkelijker het vertrouwen aan een representatief bestuur. Mensen die er wat lager op zitten vinden het lastiger", aldus Nijman.

Ga eens naar Lidl of Aldi

"Het wordt alleen maar erger", reageert 50PLUS-leider Henk Krol. "Als je je boodschappen eens niet bij de Albert Heijn doet maar bij de Lidl of de Aldi kom je gewone Nederlanders tegen, die ook willen dat er naar ze geluisterd wordt. Zij gaan soms niet eens naar de stembus want ze vinden dat wij in Den Haag toch niet naar ze luisteren. Wat willen we, dat we die mensen buitensluiten of dat we ze erbij betrekken?"

Ster advertentie
Ster advertentie