Binnenland
KRO-NCRV

'In het theater gooi je niet met bier, waarom in het stadion dan wel?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In het theater gooi je niet met bier, waarom in het stadion dan wel?'

Ook dit weekend was het weer raak: wedstrijden die gestopt of zelfs gestaakt worden zodra er iets op het veld gegooid wordt. Volgens NEC-directeur Wilco van Schaik een vervelende, maar helaas broodnodige maatregel. "We hebben dit in het voetbal veel te lang geaccepteerd. In het theater gooien ze niet met bier als een mop niet goed is, waarom in het voetbal dan wel?", reageert hij bij Spraakmakers.

Stand.nl: De KNVB moet vooral blijven doorgaan met het stilleggen van wedstrijden

'Die ene gek kun je niet tegenhouden'

NEC mag morgen voor de tweede keer afreizen naar Groningen, nadat zaterdag de wedstrijd gestaakt werd door een FC Groningen-supporter die een beker bier naar een grensrechter gooide. Van Schaik neemt de Groningse club hierin niks kwalijk, maar geeft wel aan dat er grote consequenties aan vast zitten. "Die ene gek kun je niet tegenhouden, dat is onmogelijk. Maar hoewel het niet onze schuld was, maken ook wij bij NEC extra kosten. Hier gaan we het met de KNVB nog wel over hebben."

NEC-directeur Van Schaik is overigens niet bang dat door de regels het uitpubliek in de toekomst gaat afhaken. "We moeten dit gewoon snel de kop indrukken. Je ziet ook op de tribune dat dit gedrag gewoon niet meer geaccepteerd wordt. Deze mensen horen ook niet in het theater van het voetbal."

Drugs in stadions

Niet alleen voor clubs, maar ook de speelsteden zitten in hun maag met het gedrag in de stadions. "Er komt veel kijken bij de wedstrijddag van morgen, ook al wordt er zonder publiek gespeeld", aldus de Groningse burgemeester Koen Schuiling.

Zaterdag gooide een ‘supporter’ in de Groningse Euroborg een biertje naar een grensrechter. De scheidsrechter volgde de nieuwe regels van de KNVB en staakte de wedstrijd. Volgens burgervader Schuiling is er naast alcohol wel meer aan de hand: "Er worden ook pilletjes genomen en cocaïne gesnoven". Schuiling overweegt hierdoor zelfs om drugshonden in de Euroborg in te zetten

Quote

Door de daad van een paar gasten kun je het niet voor duizenden toeschouwers verpesten

Luisteraar Umut Unver

'Thuisploeg is verantwoordelijk'

FC Utrecht-supporter Umut Unver is het ondanks alle problemen in de stadions juist helemaal niet eens met de aangescherpte regels. "Door de daad van een paar gasten kun je het niet voor duizenden toeschouwers verpesten", stelt Unver. “De thuisspelende ploeg is verantwoordelijk om dit te voorkomen. Laat ze maar investeren in technologie om dit tegen te gaan.”

Engels model

Toch zijn juist de mensen in het voetbal ‘blij’ met de nieuwe regels, zo ook Michael van Praag, voorzitter van de stadion- en veiligheidscommissie van UEFA.

Volgens hem mag Nederland zelfs nog iets verder gaan door te kijken naar het Engelse model. "Daar zijn dingen als spullen op het veld gooien, vuurwerk bij je hebben of het veld betreden een strafbaar feit", legt Van Praag uit. "Daar komt een rechter aan te pas en je krijgt gewoon een strafblad." Volgens Van Praag zou dit nog een extra middel zijn om de raddraaiers af te schrikken.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie