Binnenland
NOSNTR

OMT-leden: 'Maak bekend binnen zorg of personeel gevaccineerd is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-leden: 'Maak bekend binnen zorg of personeel gevaccineerd is'

Binnen de zorg moet bekend worden welke medewerkers gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, vinden een aantal leden van het Outbreak Management Team (OMT). Het kabinet zou daarom moeten zorgen dat dit mogelijk wordt voor werkgevers van zorgpersoneel, zoals ziekenhuizen.

Jaap Maas, bedrijfsarts-epidemioloog in het Amsterdam UMC en OMT-lid, is een van de mensen die zich achter de oproep schaart. "We kunnen die kennis bij de bedrijfsarts neerleggen, daarmee blijft het medisch beroepsgeheim in stand en zorg je ervoor dat mensen in vertrouwen kunnen zeggen dat ze niet gevaccineerd zijn", zegt hij in Nieuws en Co. Ook hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hartogh, van hetzelfde ziekenhuis, en arts-microbioloog Andreass Voss van het Radboud UMC zijn het eens over het plan.

OMT-leden: 'Maak bekend binnen zorg of personeel gevaccineerd is'

Hoeveel mensen precies gevaccineerd zijn in de zorg is onbekend. Vanwege de privacywetgeving mogen de instellingen bovendien het niet direct vragen aan hun medewerkers of registreren tenzij dat noodzakelijk is. Maar wanneer iets wel of niet noodzakelijk is, is niet vastgelegd.

Ook branchevereniging Actiz voorstander

In de ouderenzorg is branchevereniging Actiz van zo'n 400 zorginstellingen positief over het plan. "We hebben eigenlijk zoveel mogelijk informatie nodig om goede zorg te kunnen verlenen. Inzicht in de vaccinatiegraad van medewerkers per locatie is daar een onderdeel van", zegt Conny Helder namens het bestuur.

Actiz benadrukt dat alleen vermoedens over de vaccinatiegraad onvoldoende zijn. "Maar we vinden het wel een taak van de politiekom hier een beslissing over te nemen."

Beroepsvereniging wil geen registratie

Maar de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) is minder enthousiast. Volgens Bianca Buurman zou het ervoor zorgen dat mensen de zorg gaan verlaten. Zij noemt de vaccinatiegraad erg hoog en benadrukt dat er al veel maatregelen genomen worden tijdens het werk.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft tot nu toe herhaaldelijk gezegd dat er geen vaccinatieplicht komt. Toch zijn er een aantal bedrijven, waaronder Leaseplan, die de prikken verplicht willen maken voor personeel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie