Binnenland

Sprinkhanen in de tuin? Hierdoor komt dat

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Sprinkhanen in de tuin? Hierdoor komt dat

Je ziet ze op dit moment ook veel in de tuin, maar op een zonnige zomerdag kan je het beste het veld in gaan als je sprinkhanen wil zien. Daar zijn ze dan ook volop te horen. Veldsprinkhanen, heidesprinkhanen, boomsprinkhanen: er leven in ons land meer dan 60 soorten. Maar hoe vind je ze? Allereerst door goed te luisteren, vertelt Roy Kleukers bij Vroege Vogels.

Sprinkhanen en krekels behoren tot de populairste insecten. Het aantal soorten in Nederland is met ruim 60 overzichtelijk, ze zijn niet te klein en opvallend aanwezig in het veld. Bovendien maken de meeste soorten een geluid waaraan ze makkelijk te herkennen zijn. Aan het laatste atlasproject van EIS Nederland (2008-2015) deden dan ook maar liefst zo'n 4000 natuurwaarnemers mee. Tijdens dit project werd heel Nederland op sprinkhanen onderzocht.

Tsjirpen in de tuin

Wanneer er een tekort aan voedsel of partners ontstaat gaan sprinkhanen rondzwerven. Dan kan het dus zijn dat je ook in jouw tuin een sprinkhaan hoort tsjirpen. De droogte zal alleen niet al te veel invloed hebben op het leven van de sprinkhaan denkt Kleukers: "Insecten die afhankelijk zijn van bloemen voor nectar zullen er meer last van hebben. Veel sprinkhanen eten gras en dat blijft beter beschikbaar, waar veel bloemen bij droogte snel verdwijnen. Sprinkhanen zijn ook echte liefhebbers van zon en droogte. Dat merk je als je richting Zuid-Europa gaat. Sprinkhanen nemen in aantallen en soorten sterk toe."

De meeste sprinkhanen en krekels maken een geluid waaraan ze makkelijk te herkennen zijn. In het filmpje hoor je het tsjirpen van de zadelsprinkhaan, ratelaar en heidesabelsprinkhaan:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze beelden zijn gemaakt door Roy Kleukers van EIS Kenniscentrum Insecten. Het zijn ook de soorten die verslaggever Jeannette Parramore samen met hem heeft gezien tijdens de opname van de reportage op de Posbank.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie