Binnenland
WNL

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

foto: WNL/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt hij in Sven op 1. "We hebben nu al krapte op de arbeidsmarkt. Als we zo extreem moeten opschalen ga je tegen enorm veel problemen oplopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op dit moment worden er jaarlijks 50.000 woningen van het gas afgehaald. "Als je er dan nog eens zeven miljoen moet doen, dan zijn we 140 jaar verder in dit tempo", zegt Van Hoek. De doelstelling van 2050 is onrealistisch, stelt hij. Liever kijkt hij naar 2060 als richtlijn.

Opleidingen

Om de transitie mogelijk te maken zijn er nog eens 100.000 arbeidskrachten nodig. Er zijn volgens Van Hoek meerdere beren op de weg. Allereerst de opleidingen, waar steeds minder jongeren kiezen voor een toekomst in de bouwsector. "De werkgelegenheid is flink gegroeid, alleen hebben we een aandeel in die technische groepen behaald, waar we nu toch aan een grens beginnen te komen", zegt hij. "Het aantal mensen in technische opleidingen neemt niet toe. In onze voorspellingen zal het zelfs wat dalen."

Buitenland wordt aantrekkelijker

Het tweede probleem zijn arbeidskrachten uit het buitenland naar Nederland halen. Die zijn er straks steeds minder, verwacht Van Hoek. De gehele Europese Unie moet verduurzamen. Op dit moment neemt het aantal arbeidskrachten uit het buitenland nog toe. Van Hoek: "Maar in de traditionele landen waar ze vandaan komen, zoals Polen, neemt de welvaart toe. En er zal met de nodige Europese subsidies ook veel in die landen moeten gebeuren. Daar heb je ook installateurs voor nodig." Al met al wordt het voor deze arbeidskrachten volgens de EIB-directeur minder aantrekkelijk om naar het buitenland te vertrekken om daar te werken.

Baangarantie in de toekomst op de tocht

Daarnaast zou het opschalen van arbeidskrachten om de doelen van 2050 te halen ook niet realistisch zijn wat betreft baangarantie. "Als je je gaat voorstellen dat we richting 2050 gaan, dan zou je heel veel extra mensen moeten aantrekken waarvan je weet dat ze na een paar jaar niet meer nodig zijn. We zitten dan met 160.000 mensen waarvan er 100.000 niet meer voor die energietransitie nodig zijn", aldus Van Hoek.

2060 zou een realistischer doel zijn, denkt Van Hoek. "Als je iets meer tijd zou hebben om dit soort dingen te doen, dan zou je niet zo extreem hoeven op te schalen. En dan hoef je daarna niet meer zo extreem af te bouwen."

Recent kwam er nog een studie uit van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Die organisatie achtte het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn wel haalbaar, al zou dit niet voor volledig 'fossielvrij gelden'. Maar volgens het EIB heeft het PBL bij zijn onderzoek alleen gekeken naar de technologische en geofysische haalbaarheid. Of alles economisch en maatschappelijk beschouwd ook realistisch is, is toen niet beoordeeld. Dat laatste is nu juist waar het aan schort, aldus het bouwinstituut.

Taco van Hoek (Directeur EIB) over Nederland gasvrij voor 2050: 'Zo'n korte tijd is niet realistisch' (13 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie