Binnenland

Veel leden van de CNV hebben geen goede werkplek

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel leden van de CNV hebben geen goede werkplek

Leden van de vakbond CNV werken weer veel thuis. Uit een onderzoek van de bond onder 2400 leden blijkt dat veel leden last hebben van vastzittende schouders, een pijnlijke rug en armklachten. Ruim veertig procent van de ondervraagden heeft daar last van, en tien procent loopt bij de fysiotherapeut.

"Het verbaast mij niet zozeer dat mensen thuis geen goede werkplek hebben. We zijn allemaal in het voorjaar begonnen met thuiswerken, dat gebeurde veelal aan de keukentafel. Dat is nu eenmaal niet de beste plek om arbo-technisch werk te gaan doen", vertelt CNV voorzitter Piet Fortuin in het NOS Radio 1 Journaal.

Vakbond CNV zegt geschrokken te zijn van het aantal lichamelijke klachten onder thuiswerkende leden. In een enquête, die door bijna 2500 CNV'ers werd ingevuld, zegt 41 procent vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken door corona. 45 procent zegt geen werkplek te hebben die aan arbo-eisen voldoet.

Combinatie van stoel en tafel zorgt voor klachten

"Het is vaak een combinatie van een stoel en tafel die ervoor zorgt dat mensen klachten krijgen. Als je werkt op de zaak heb je vaak een scherm op ooghoogte. En als je langdurig thuiswerkt aan de keukentafel, krijg je toch snel klachten aan de schouder en aan de rug. Daarnaast werken we ook vaak langer dan we zouden doen als we op werk zijn."

Veel mensen nemen niet genoeg rust of pauze volgens Fortuin. Vaak verzaken mensen om een wandeling te maken, terwijl het wel belangrijk is om in beweging te blijven, ook tijdens de werkdag. "Het is erg belangrijk dat de werkgever in ieder geval faciliteiten aanbiedt. We hebben nu voorgesteld aan werkgevers om een soort fitpakket aan te bieden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie