Binnenland
NOS

De reguliere zorg ligt grotendeels stil

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De reguliere zorg ligt grotendeels stil

Vanwege de uitbraak van het coronavirus ligt naar schatting de helft van de reguliere zorg stil. Hoe langer niet-urgente zorg wordt uitgesteld, hoe urgenter die uiteindelijk toch wordt. Daarom doet een groep betrokkenen uit de gezondheidszorg een oproep om de reguliere zorg weer op te schalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fenna Heyning, directeur van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen is één van die initiatiefnemers. Ze merkt op dat operaties die echt niet kunnen wachten wel doorgaan, maar dat de minder urgente zorg sterk afneemt. Een deel van de bezoekers blijft weg op verzoek van het ziekenhuis, maar heel wat mensen zijn ook bang dat ze corona krijgen in het ziekenhuis.

Twee zorgen

Deze ontwikkeling zorgt volgens Heyning voor twee grote zorgen; enerzijds zijn de patiënten bezorgd dat hun operatie onverantwoord lang wordt uitgesteld, anderzijds is er de toenemende druk op het zorgpersoneel. "We vragen momenteel ontzettend veel van de dokters en verpleegkundigen. Die zijn straks echt wel toe aan rust en verlof. We zijn nu een stuwmeer aan het opbouwen, maar dat wordt straks teveel."

Daarom is er in de oproep ook aandacht voor het medisch personeel. "Daar moet nu al over nagedacht worden, om te voorkomen dat we straks een tekort hebben."

Nieuwe, digitale zorg

Er wordt een logistieke piek verwacht, want niet iedereen kan tegelijk geholpen worden. "Extra handen voor de zorg heeft momenteel al 20.000 vrijwilligers opgeleverd. Maak hier ook gebruik van om deze tweede piek weg te werken. De samenwerking tussen de ziekenhuizen en andere zorginstellingen gaat hard nodig blijven. En maak gebruik van een nieuwe manier van digitale zorg, ook na de crisis", zegt Heyning

Oproep: schaal reguliere zorg weer op

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie