Binnenland
BNNVARA

10 jaar na de schietpartij in Alphen aan den Rijn 'De wond is inmiddels geheeld, maar het litteken zit er nog steeds'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar na de schietpartij in Alphen aan den Rijn 'De wond is inmiddels geheeld, maar het litteken zit er nog steeds'

Op 9 april is het tien jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door een schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn. Er vielen inclusief de dader, zeven doden en zeventien gewonden. "Het is een wond geweest dat inmiddels wel geheeld is, maar het litteken zit er nog steeds", vertelt Richard Deijs in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Op 9 april 2011 liep Tristan van der Vlis ongeveer drie minuten lang door het winkelcentrum en schoot op iedereen die hem in de weg stond. Deijs is politieagent en dat was hij op die dag in 2011 ook. 's Avonds zou hij aan het werk moeten, maar hij wilde daarvoor even zijn lenzen verlengen bij de opticien.

Toen begon de schietpartij. Deijs liep in de richting van de dierenwinkel en zag iemand langskomen met een schotwond. Deze was veel kleiner dan de schotwond die hij herkende van zijn eigen wapen. Hij had pas echt door wat er aan de hand was toen hij oog in oog stond met Van der Vlis.

Oog in oog met de dader

Ongeveer 8 à 10 seconden hebben Deijs en Van der Vlis oogcontact gehad. "Hij keek mij emotieloos aan, met een blik van: ik doe iets wat niet goed is, maar er is geen weg meer terug." Toen Van der Vlis verder liep, is Deijs nog achter hem aangegaan. Normaalgesproken zou de politieagent meteen zijn hand op z'n heup leggen om zijn pistool te pakken, maar die zat er natuurlijk niet aangezien zijn dienst nog niet was begonnen.

Om toch een beetje houvast te hebben pakte Deijs een bezem. Hij zag allemaal slachtoffers en had graag eerste hulpverleend, maar als politieagent heeft hij altijd geleerd: eerst zorgen voor een veilige werkomgeving. En die kwam er. "Uiteindelijk viel er een stilte, en dat was hij", vertelt Deijs.

'Tien minuten later was er inderdaad een machine gun'

Paul van der Ham was in het winkelcentrum om zijn zaterdagse boodschappen te doen. Normaal ging hij eerder, maar die ochtend luisterde hij nog even naar Jimi Hendrix met Machine Gun. "Tien minuten later was er inderdaad een machinegeweer."

Van der Ham werd eerst in beide benen geschoten en vervolgens werden zijn longen geraakt. Na een kwartier was hij bewusteloos en hij werd pas wakker toen hij in Gouda in het ziekenhuis lag. Hulpdiensten moesten wachten tot de situatie veilig was, dus lag Van der Ham twintig minuten roerloos. Gelukkig was een verpleegster in de buurt die hem eerste hulp heeft verleend. In dat kwartier dat hij nog bij bewustzijn was, voelde hij doodsangst. "De herinneringen zijn gelukkig vrij vaag", vertelt Van der Ham.

'Een klap in mijn gezicht'

Terwijl Van der Ham vecht voor zijn leven, zag Deijs Van der Vlis liggen bij de kassa van de Albert Heijn. Van der Vlis lag met een arm voor zijn gezicht half onder de kassa. Omdat Deijs zeker wilde weten dat hij dood was, vroeg hij aan de kassière om handschoenen.

Hij kreeg gele rubberen handschoenen. "Ik heb die dingen aangetrokken en toen zijn arm van zijn gezicht gehaald. En toen kreeg ik een klap in mijn gezicht." De pupillen en irissen van Van der Vlis waren één geworden. Het leek voor Deijs alsof hij een zwart gat binnenkeek. "Het was heel beangstigend."

De gevolgen van de schietpartij

De schietpartij heeft voor Van der Ham en Deijs veel gevolgen gehad. Van der Ham is in coma overgebracht naar het Erasmus MC. Daar moest hij lang revalideren. Als hij nu het interieur van het ziekenhuis op tv ziet, zapt hij weg. Er zitten nog steeds twee kogels in zijn lichaam. Deze konden er niet worden uitgehaald, omdat ze te dichtbij zijn zenuwen zitten.

Deijs heeft er PTSS aan overgehouden. Hij scoorde 62 punten op een schaal van 65. Hij heeft slaap- en concentratieproblemen en hij is continue alert. Elke jaar rond 9 april komt het weer bovendrijven. "Dan begint het litteken weer te jeuken, dan word je geconfronteerd met beelden, met krantenartikelen en dat soort dingen."

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie