Naar homepage
Binnenland

'Europees Parlement heeft coronacrisis onderschat en was meer bezig met Green Deal'
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Europees Parlement heeft coronacrisis onderschat en was meer bezig met Green Deal'

FvD-Europarlementariër Derk Jan Eppink vindt dat het Europees Parlement in het begin van de coronacrisis de ernst heeft onderschat. Dat zegt Eppink in WNL Tegenpolen op NPO Radio 1. "Men was meer bezig met de Green Deal van Frans Timmermans."

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is van mening dat er negatieve aspecten zijn aan de manier hoe het coronavirus in Europa wordt bestreden. "Je ziet dat nationale regeringen allemaal hun eigen ding doen. Ik denk dat we dat hadden kunnen beperken als we als Europa vanaf de eerste dag veel meer de gezamenlijke aanpak hadden gehad. Dan hadden we toch wel wat schade kunnen beperken."

'Europese Commissie dacht: het komt hier niet'

Derk-Jan Eppink, Europarlementariër van Forum voor Democratie, vindt dat de verantwoordelijkheid ligt bij de lidstaten zelf. "Ik vind dat de Europese Unie ook al helemaal verkeerd is begonnen. Men heeft de coronacrisis volledig onderschat. In februari heeft de Europese Commissie 54 ton aan medisch materiaal gezonden als hulp naar China, vanuit de gedachte: 'dat komt hier allemaal niet, het is een ver van mijn bed verhaal.' We hebben veel materiaal moeten terugkopen wat gratis werd toegestuurd."

"En als je nou spreekt over corona en de aanpak daarvan, dan zegt u (In ’t Veld, red.) er zou een centraal plan moeten komen", vervolgt Eppink. "Hoe kan een ambtenaar in Brussel nou weten hoe in Amsterdam-Noord de situatie is? De regeringen bepalen uiteindelijk wat voor aanpak ze moeten hebben, ze komen allemaal bij de aanpak die bij de cultuur past van elk land."

Ster advertentie
Ster advertentie