Binnenland
AVROTROS

Oud-topturnster Loes Linders over getuigenis Simone Biles: 'Ik hoop dat ze de turnwereld heeft wakkergeschud' 

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topturnster Loes Linders over getuigenis Simone Biles: 'Ik hoop dat ze de turnwereld heeft wakkergeschud' 

Simone Biles heeft, samen met drie oud-turnsters, in de Amerikaanse Senaat getuigd over het misbruik dat is gepleegd door de hun voormalige ploegarts Larry Nassar. Als boegbeeld van de turnwereld zet ze zich nu in om misstanden aan de kaak te stellen. Wat betekent dit voor de sport?


Vijf vragen daarover aan Loes Linders, oud-topturnster. Vorig jaar jaar kwam zij naar buiten met haar eigen ervaringen met grensoverschrijnend gedrag.

1. Wat is er precies gebeurd in deze zaak?

"Nassar is 18 jaar lang teamarts geweest en in die periode is er seksueel misbruik geweest met honderden turnsters. Dat is op zich zelf al heel kwalijk, maar het ergste is misschien wel dat er mensen van op de hoogte waren en eigenlijk heeft iedereen weggekeken. Niemand heeft de turnsters in bescherming genomen.

Dat is heel herkenbaar voor hoe het ook in Nederland is gebeurd, en voor de cultuur in de turnsport. Voor zover we nu weten is dit de grootste misbruikzaak ooit in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Het was heftig om te zien hoe Biles haar verklaring voorlas. Je weet precies wat zo’n persoon voelt en wat ze heeft meegemaakt. Het zijn voor mij altijd momenten van kippenvel en tranentrekkers."

2. Hoe belangrijk is het voor de turnwereld dat zij nu deze verklaring heeft gegeven?

"Ik denk dat Simone Biles heel uniek is, in de hele sportwereld eigenlijk. Heel vaak zie je dat dingen die niet goed zijn gegaan pas naar buiten komen als iemand z’n carrière beëindigd heeft. Mensen zijn toch bang voor de consequenties. Biles geeft daarom een heel sterk en mooi statement af met deze verklaring. Want hoe knap is het dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen tijdens jouw loopbaan? Dat is uniek."

3. Ook in Nederland is de laatste jaren veel bekend geworden over misbruik. Wat is nu de stand van zaken daaromtrent?

"Achter de schermen is iedereen hard aan ’t werk en gebeurt er veel, maar voor je gevoel gaat het nooit snel genoeg. Natuurlijk blijft het dubbel. Aan de ene kant wil je dat er zo snel iets op poten wordt gezet, maar je hebt er weinig invloed op… Ik hoop dat het verhaal van Biles iedereen weer een keer heeft wakkergeschud."

4. Er zijn veel misbruikverhalen in de turnwereld. Is dit iets wat bij de sport hoort?

"Ik denk dat het in heel veel sporten gebeurt, maar de leeftijdsfase waarin het gebeurt, is belangrijk. Je traint veel uren op jonge leeftijd en daar is turnen uniek in. Bijna alles vindt in je jeugd en puberteit plaats, waarin je zo’n belangrijke ontwikkeling doormaakt. Maar je ziet de laatste jaren dat er meer verhalen naar buiten komen, ook van andere sporten."

5. Zou die misbruik, op grote schaal, nu nog steeds voor kunnen komen in de turnwereld?

"Een stuk minder. Social media is daarin heel belangrijk: de lijntjes zijn korter met de buitenwereld dan vroeger, waardoor dingen eerder aan ’t licht komen. Ook zie je dat leeftijd van Nederlandse turnsters aan het verschuiven is. Vroeger stopte iedereen op z'n 16e, nu zijn er veel turnsters van begin 20 en dan is verhouding tussen een sporter en coach toch heel anders dan wanneer je 16 bent."

Simone Biles spreekt over misbruik door oud turnarts. Wat betekent dit voor de turnwereld?

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie