Binnenland

Martin Koolhoven brengt een ode aan Bud Spencer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Koolhoven brengt een ode aan Bud Spencer

Dit jaar ontvielen ons een tal van mensen van naam. In het Geluid van 2016 brengen bekende Nederlanders een ode aan een dode die hem dierbaar was. Vandaag bedankte regisseur Martin Koolhoven acteur Bud Spencer (Carlo Pedersoli).

"Het was een lange hete zomer op de camping. Dus bedacht men af en toe iets om ouders te ontzien, zoals een filmmiddag. Eind jaren '70 vond men een knokfilm met cowboys de ideale film voor kinderen om ouders rust te geven", vertelt Koolhoven in zijn ode. "Die dag maakte ik kennis met de films van de viervuister, of wel de rechter- en de linkerhand van de duivel."

Luister naar hele ode van Martin Koolhoven:

"Dit was heel wat anders dan de brave westernseries die ik op de televisie zag. Bud Spencer was de brute kracht", vervolgt de filmregisseur. "Hij had drie signature meppen, probeer dat maar eens te weerstaan als negenjarige. Pas veel later begreep ik dat Bud Spencer eigenlijk Carlo Pedersoli heette en een hele andere stem had."

Tegelijkertijd met het overlijden van Bud Spencer hoorde Koolhoven dat zijn nieuwe film, ook een western, een wereldprimeur zou hebben in Italiƫ. "Bijna 40 jaar eerder werd daar een zaadje voor geplant door de man met de stalen vuisten. Dankjewel Carlo."

Ook op Facebook kwamen reacties binnen op de ode aan Bud Spencer:

Quote

Geweldig toen die films. Vooral My Name Is Nobody

Bert Wiegers

Frank van Voor zegt in een reactie op Facebook: "Het was het hele plaatje altijd, in die films wisten ze al heel goed verschillende soorten muziek toe te passen die diep in mijn kinderhart werden geraakt door o.a. Enio Moricone. Het gevoel van 2 broers tegen de boze gemene buitenwereld, het gevoel van eenzame jongen werd bij mij er door geromantiseerd (the lonesome cowboy) zoiets. Alle films gaven mij het gevoel vrij te leven.. even uit de gewone harde kinderwereld te stappen... die later de gewone normale wereld bleek te zijn. Maar de films hebben altijd het verlangen aangewakkerd om diep van binnen de lonesome cowboy te willen zijn in het wilde westen."

Er werd vandaag ook een ode gedaan aan Toots Thielemans door Nico Dijkshoorn, aan Muhammad Ali door Lucia Rijker en aan Piet de Jong door Driest van Agt. Luister alle Oden aan de Doden terug.

Ster advertentie
Ster advertentie