Binnenland
NOS

Migratiehistoricus over anti-azc-protesten: 'Mensen denken: en wij dan?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Migratiehistoricus over anti-azc-protesten: 'Mensen denken: en wij dan?'

Sinds de Europese asielcrisis van 2015, toen grote groepen Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen, stuit de komst van asielzoekers op verzet in Nederland. Waarom? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan Marlou Schrover, hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Honderden inwoners van het Overijsselse dorp Albergen demonstreren al dagen tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Ook de lokale politiek is boos, omdat de gemeente naar eigen zeggen niet bij het definitieve besluit betrokken is door het kabinet.

Albergen is niet de eerste plaats waar een beslissing over een azc de kiem legt voor felle protesten. De gemene deler van deze protesten: inwoners voelen zich overvallen en hebben het idee dat 'Den Haag' hen in de kou laat staan, schetsen experts.

Angst

In de regio's waar wordt gedemonstreerd, spelen vaak allerlei problemen die niet voldoende worden gezien, zegt Schrover. "Mensen moeten soms ver rijden voor bijvoorbeeld een ziekenhuis of andere voorzieningen. Het is dan begrijpelijk en terecht dat ze het gevoel hebben: en wij dan?"

Ook angst speelt een rol, op verschillende manieren. "Het gaat om relatief grote groepen asielzoekers in kleine gemeenschappen, dan is angst verklaarbaar", zegt Schrover.

Racisme

Tegelijkertijd is er sprake van racisme: "De betogers zien de asielzoekers als anders en zetten hen ook als zodanig neer. Dat komt voort uit angst. Racisme zou nadrukkelijker benoemd mogen worden."

Kunnen de protesten dan verminderd of zelfs voorkomen worden? Zet in op luisteren, vindt Schrover. "Zorg dat je er bent, ook uit Den Haag. En vertel de mensen dat er misschien ook voordelen zitten aan een azc. De gemeente krijgt geld voor de opvang, de voetbalclub kan worden aangevuld met nieuwe leden en de winkel krijgt er klanten bij."

oog azc's

Ster advertentie
Ster advertentie