Gezonde geest en gezond lichaam gaan hand in hand
- Nieuws
- Gezonde geest en gezond lichaam gaan hand in hand
Als gewone sterveling zinkt deze sportzomer je de moed haast in de schoenen. Al die atleten die hun goddelijke lijven tot ongekende prestaties opzwepen, herinneren jou eraan dat jij die top nooit zult bereiken. Maar niet getreurd, na een half uurtje hardlopen, fietsen of roeien ben je dat allang vergeten. Want ook in normale proporties is beweging goed voor de geest.
Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand. Sporters bereiken alleen de top als zij over voldoende discipline, wilskracht en zelfregulatie beschikken. Zijn ze eenmaal op de top, dan moeten ze onder immense druk kunnen presteren.
Dat zelfs sporters van de buitencategorie bezwijken onder de druk, zien we deze zomer maar al te vaak. Komt er al dan niet vrijwillig een eind aan hun carrière, dan is het de kunst om niet in een diep gat te vallen. Gelukkig bestaan er sportpsychologen. Bewegingswetenschapper en sportpsycholoog Vana Hutter van de Vrije Universiteit vertelt daar alles over de geest van de topsporter in de nieuwste podcast van De Kennis van Nu.
Je hebt een gezonde geest nodig om je lichaam tot topprestaties te bewegen, maar andersom biedt een gezond lijf ook zegeningen voor de geest. "Ongelofelijk belangrijk," vindt Hutter sport voor gewone stervelingen. "De positieve effecten van voldoende bewegen op psychisch welzijn, zijn heel sterk. Je gaat je er lekker in je vel door voelen, krijgt rust in je kop en kunt beter met stress omgaan."
Het goede nieuws is dat het helemaal niet extreem hoeft te zijn. "Je hoeft niet bloed, zweet en tranen te geven," zegt Hutter. "Het blijkt dat twintig tot dertig minuten matig intensieve inspanning zorgt voor een goed psychologisch welzijn. Mensen rapporteren dat ze zich beter voelen, dat ze stabieler zijn in hun stemmingen en opgeruimder. Bij sommigen komt juist tijdens het bewegen de inspiratie of het oplossen van een probleem waar je op kauwde. Dat je toch even je hoofd leegloopt, leegzwemt, leegfietst en vervolgens de oplossing ziet."
Niet piekeren dus over een nooit bereikte top. Zie de prestaties van Steven Kruijswijk en Tom Dumolin vooral als inspiratie om zelf ook op de fiets te stappen. Zweten zul je, maar vergeet niet: bloed en tranen hebben gewone stervelingen niet nodig om de vruchten van bewegen te plukken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.