Binnenland

Jurgen van den Berg: 'Iets minder vlees eten, maakt dat nou zo'n groot verschil?'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Jurgen van den Berg: 'Iets minder vlees eten, maakt dat nou zo'n groot verschil?'

Hoe groen zijn de presentatoren van NPO Radio 1? Deze week vertellen vijf presentatoren over hun duurzame dilemma's in Radio EenVandaag.

Radio 1 Journaal-presentator Jurgen van den Berg eet sinds een paar jaar minder vlees, en iets meer vis en groente. Verslaggever Mischa Blok bezoekt samen met hem de vleesafdeling van de supermarkt:

5000 liter water voor een biefstuk

Van den Berg vraagt zich wel af of dat ene stukje vlees dat hij laat staan, wel zo'n positieve impact heeft op het milieu.

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra geeft antwoord. Volgens hem is vlees de sluipmoordenaar voor het milieu. "De CO2-uitstoot is enorm, maar methaan is nog veel erger", vertelt hij in Radio EenVandaag. "Je kunt beter in een hele dikke slurpende benzineauto rijden en vegetariër zijn, dan andersom. Eén koe stoot hetzelfde uit als vijf auto's en één biefstukje op je bord kost 5000 liter water. Het heeft echt impact als je geen vlees eet."

Morgen deelt Radio 1-presentator Willemijn Veenhoven haar duurzame keuzes in Radio EenVandaag. Robbert Meeder doet dat woensdag, Lara Rense donderdag en Niels Heithuis vrijdag. Ruud Koornstra reageert dagelijks op de keuzes van de presentatoren.

Rot op met je milieu

In Langs de Lijn En Omstreken bezoekt verslaggever Reinout Meijer deze week elke avond een deelnemer van het tv-programma Rot op met je milieu. In dat programma worden zes mensen met uiteenlopende opvattingen over duurzaamheid en groen twaalf dagen lang gevolgd om te kijken hoe milieubewust ze door het leven gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie