Binnenland
PowNed

Zullen e-bikes voor een renaissance in het verkeer zorgen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zullen e-bikes voor een renaissance in het verkeer zorgen?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Vorige week werd het onderwerp al besproken: de toename aan verkeersongevallen rondom het gebruik van elektrische fietsen en zogenaamde fatbikes. Wat op het eerste oog een modern probleem lijkt valt wellicht echter op te lossen met een blik naar het verleden, want herhaalt de geschiedenis zich hier niet?

Renaissance

Om de situatie verder te bespreken was onder andere Thieu Besselink van The Learning Lab en de Universiteit Utrecht te gast. Hij stelt dat we aan het begin van een renaissance staan die even opwindend en verontrustend is als de tijd waarin Leonardo da Vinci leefde. Wij moeten onszelf volgens hem opnieuw uitvinden en ieder onderdeel van ons leven opnieuw ontwerpen, zo ook de manier waarop we het verkeer benaderen.

Neem zo de jaren '90. De auto werd steeds meer uit de stadskern geweerd, waar het vervoer zich dan ook op aanpaste. Nieuwe manieren van transport verschenen en bestaande voertuigen werden hierop aangepast.

Oplossing

Het probleem valt dus op te lossen, de vraag is natuurlijk alleen hoe. Volgens Thieu is de oplossing te vinden in zogenaamde Intelligent Speed Governance. Technologie waarmee de fiets zelf de snelheid kan bepalen afhankelijk van de locatie in de stad. Ook zou fiets kunnen registreren wanneer de gebruiker wél te hard gaat en dit kan melden bij de gemeente. Dit immers wel met een "zero data exchange" systeem wat compleet anoniem is en dus geen persoonlijke data bij de verkeerde partijen zou kunnen lekken.

Benieuwd naar meer details rondom de kwestie? Bekijk dan het gesprek tussen Chazia en Theo hieronder terug:

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 18 november 2023. Met Wilma Kieskamp, parlementair redacteur Trouw, Annette Embrechts, theater- en dansrecensent de Volkskrant en Caroline Cartens, operazangeres. Met als Man Op Afstand Thieu Besselink van The Learning Lab en de Universiteit Utrecht.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie