Binnenland
KRO-NCRV

'Gewonde in internetfilmpje van gevecht of ongeluk is driedubbel slachtoffer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gewonde in internetfilmpje van gevecht of ongeluk is driedubbel slachtoffer'

"Je zal maar een slachtoffer zijn die vereeuwigd wordt op het internet. Dit soort filmpjes vormen gewoon een ernstige privacy-inbreuk en dat moet strafbaar gesteld worden." Dat zegt Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland bij Spraakmakers.

De beelden gingen in sneltreinvaart het internet over: de mishandeling bij station Amsterdam Bijlmer Arena vorige week. Het is een trend, ziet Heerkens. "Het is ook een veel breder probleem. Er wordt bijvoorbeeld ook heel veel gefilmd bij verkeersongevallen. Soms stappen mensen uit om een ongeluk te gaan filmen."

Niet acceptabel

En dat moet afgelopen zijn, vindt de organisatie. Daarom pleit het voor een verbod op het verspreiden van dit soort video’s. Dat is juridisch haalbaar, denkt Heerkens. "Het filmen van beelden zelf, dat is lastig tegen te houden. Maar het verspreiden en delen ervan wel." Bovendien gaat er het belangrijke signaal van uit "dat we dit als samenleving niet acceptabel vinden."

Ernstige inbreuk op privacy

Maar nog meer dan dat, het is een steun in de rug van slachtoffers. "Je zal maar een slachtoffer zijn die hiermee vereeuwigd wordt op het internet. Dit soort filmpjes vormen gewoon een ernstige privacy-inbreuk, die strafbaar moet worden gesteld." Bovendien, zegt hij, komt het regelmatig voor dat de beelden al bij familie liggen voordat de politie ze heeft kunnen informeren.

Geestelijke schade

Volgens Heerkens kunnen slachtoffers extra geestelijke schade oplopen door het verspreiden van de geweldsfilmpjes. "Wij zeggen eigenlijk altijd: slachtoffers worden drie keer slachtoffer. Eén keer van een delict. Vervolgens wordt hun privacy geschonden door het delen van de beelden en dan volgt vaak ook nog commentaar op datgene dat gebeurd is."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie