Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Oranjeleeuwinnen strijden en Frits Spits plotseling doof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Oranjeleeuwinnen strijden en Frits Spits plotseling doof

Vandaag spelen de Oranjeleeuwinnen hun tweede wedstrijd op het WK Vrouwenvoetbal. Om 15.00 uur trappen ze af tegen Kameroen. En hoe versta je elkaar in een lawaaiig café? Dit, en nog veel meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Nederland - Kameroen

Om 15.00 uur staat het Nederlandse vrouwenelftal tegenover het team van Kameroen, in hun tweede wedstrijd op het WK Vrouwenvoetbal. Weten de Oranjeleeuwinnen ook hun tweede wedstrijd te winnen en een stap dichterbij het kampioenschap te komen? Vanaf 14.30 uur blikken we in Langs de Lijn vooruit op de wedstrijd.

De Taalstaat

Maandag wordt de minister van Gehandicapten gekozen. Daarom spreken we met Marleen Janssen, hoogleraar doofblindheid in Groningen. Zij onderzoekt hoe je moet communiceren met doofblinden. En vandaag wordt er een beeld van Ramses Shaffy onthuld in Leiden. In de Taalschat duiken we dieper in het werk van de overleden zanger.

dr. Kelder en Co

Hoe versta je elkaar in een lawaaiig café? Jonge doctor Linda Drijvers onderzocht wat er gebeurt in de hersenen als we gesprekspartners proberen te begrijpen in rumoerige ruimtes. Terwijl mensen zelf vaak aangeven vooral te liplezen, blijken handbewegingen een stuk belangrijker. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift.

Argos

Windenergie is big business. Winnaars zijn de investeerders in windparken in Groningen en Drenthe. Zij verdienen over een periode van 15 jaar tussen de 2,4 miljoen en 3 miljoen euro per windturbine, mede dankzij een overheidssubsidie van 550 miljoen euro. Verliezers daarentegen zijn de omwonenden van windparken in Noord-Nederland. Zij moeten rekening houden met een flinke waardedaling van hun woningen. Minister Wiebes (EZK) wil een nieuw onderzoek naar die woningwaardedaling van huizen nabij wind- en zonneparken. Betekent dat ook dat woningeigenaren wellicht schadeloos kunnen worden gesteld in de toekomst? En is de energietransitie wel haalbaar als niemand er last van mag hebben?

Ster advertentie
Ster advertentie