Binnenland
EONOS

Ideeën zijn welkom voor 4 en 5 mei

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ideeën zijn welkom voor 4 en 5 mei

In verband met het coronavirus kan de Dodenherdenking op 4 mei niet doorgaan op de gebruikelijke manier. Ook de festiviteiten op 5 mei zijn afgelast.

Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is naarstig op zoek naar een alternatieve invulling. "Op onze website kan iedereen ideeën kwijt", zei Verbeet in Langs de Lijn en Omstreken.

Gerdi Verbeet over alternatieve invulling 4 en 5 mei

Volgens Verbeet zal het ritueel op de Dam doorgaan, al zullen er niet veel mensen daadwerkelijk op de Dam staan. Het wordt een bijzondere bijeenkomst. "De koning zal spreken. Dat is bijzonder, want dat is nog nooit eerder gebeurd", vertelt de voorzitter. "We moeten goed kijken of we datzelfde gevoel kunnen bereiken, zonder dat de Dam propvol staat."

Vrijheid

De Franse president Macron vergeleek de strijd tegen het coronavirus met een oorlog, maar dat vindt Verbeet niet gepast. Toch denkt ze dat het een leerzame tijd kan zijn, bijvoorbeeld voor kinderen. "Het is een bijzondere ervaring om mee te maken dat je vrijheid wordt ingeperkt. Het kan een aanleiding voor ouders zijn om gesprekken hierover te hebben", vindt de voorzitter.

Meedenken

Verbeet hoopt dat mensen willen meedenken over een alternatieve invulling. Ze is ontroerd door alle initiatieven die momenteel uit de samenleving komen om het coronavirus het hoofd te bieden. "Ik hoop dat die creativiteit ook vrijkomt rond 4 en 5 mei", zegt ze. Op de website van het comité kunnen ideeën worden ingediend.

Volgens Verbeet zijn 4 en 5 mei voor veel Nederlanders erg belangrijk. "Het zijn bindende dagen. Ik denk dat het juist nu goed is om naar een vorm te zoeken waarin we allemaal hetzelfde gevoel hebben, ondanks dat het er anders uitziet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie