Binnenland
BNNVARA

'Rechten LHBTI+ gemeenschap moeten in Artikel 1 van Grondwet verankerd worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rechten LHBTI+ gemeenschap moeten in Artikel 1 van Grondwet verankerd worden'

Vier jaar geleden stemden acht partijen in met het regenboogakkoord, waarin politici beloofden zich sterk te maken voor LHBTI-rechten. Maar wat is daarvan terechtgekomen? "We lopen achter", zegt Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, in De Nieuws BV.

Ooit behoorde Nederland tot de koplopers als het ging over rechten voor de LHBTI+ gemeenschap. Tegenwoordig staan we op de 13e plaats op de lijst die het ILGA bijhoudt. Volgens Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland, is het de hoogste tijd om weer in de kopgroep te gaan zitten. "En dat kunnen we ook met elkaar. Dat zit vooral in wetgeving. Dus vandaar ook dat we de politiek veelvuldig opzoeken."

Ook fractievoorzitter van D66 Rob Jetten zegt dat Nederlanders zich nogal eens vergissen in hoe tolerant het land is. "We lopen inmiddels achter", zegt hij. "Er is heel veel homohaat, op sociale media. En ook op straat gebeuren dagelijks incidenten waar mensen worden bespuugd, uitgescholden of in elkaar worden geslagen."

Discriminerend geweld

Discriminerend geweld is volgens COC Nederland het grootste probleem voor LHBTI+'ers. Mishandeling en discriminatie van transgenderpersonen en homoseksuelen bijvoorbeeld. Oosenbrug vertelt dat 7 op de 10 LHBTI+'ers in hun leven te maken krijgen met zowel fysiek en ook verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen er 2000 aangifte en worden er ongeveer 10 daders veroordeeld.

"De aangiftebereidheid gaat naar beneden op deze manier. Dan lijkt er geen probleem te zijn wat er wel degelijk is. Dat je gewoon op straat loopt, hand in hand, en uitgescholden wordt: dat is ook geweld", zegt Oosenbrug. "Dat moet aangepakt worden. Het is klaar want het is gewoon te veel. Het is niet normaal dat je niet normaal over straat kunt lopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roze in blauw

Vaak willen mensen die het overkomt geen aangifte doen. Dat komt volgens Oosenbrug omdat agenten het dan wegwuiven als 'iedereen heeft te maken met geweld'. "Maar dit is echt discriminerend geweld en wij vinden dat dat zwaarder mag wegen."

Er zijn agenten die behoren tot de 'roze in blauw' eenheid die aangiftes van LHBTI+'ers behandelen. Dat is alleen op vrijwillige basis op het werk dat agenten al verrichten. In een nieuw regenboog stembusakkoord pleit COC Nederland dat dit meer verankerd wordt in het politieapparaat en dat er bovendien discriminatierechercheurs komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een nieuw regenboogakkoord

Verder staat onder andere in het regenboogakkoord dat er beter moet worden gezorgd voor acceptatie op scholen en dat Artikel 1 van de Grondwet moet worden gewijzigd. "Dat mist nog het LHBTI component", zegt Oosenbrug. De grondwetswijziging is bijzonder belangrijk, "omdat alle verworven rechten, zoals het openstellen van het huwelijk, voor de LHBTI+ gemeenschap in die wet blijven staan."

Ook volgens Jetten is het van belang om de grondrechten te verankeren. "We zien op verschillende plekken in Europa dat de emancipatie soms ook een stap terug wordt gezet doordat nieuwe politici en bestuurders dan gaan morrelen aan de verworven rechten van de LHBTI gemeenschap. Door de rechten in Artikel 1 te verankeren, voorkomen we in ieder geval dat in Nederland zo'n situatie kan ontstaan."

"Het is bovendien een belangrijk signaal naar de gemeenschap dat we het zo belangrijk vinden dat het ook een plek in de Grondwet verdient en dat we gaan zorgen dat het in lagere wetgeving ook goed geborgd blijft", aldus Jetten.

Wat is na 4 jaar terechtgekomen van het Regenboogstemakkoord?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie