Binnenland

Hoe kijkt de echte kenner naar darts?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijkt de echte kenner naar darts?

[BNNVARA] Vanavond begint voor veel Nederlanders de belangrijkste sportweek van het jaar; de wereldkampioenschappen darts staan op het programma. Favoriet is de Nederlander Micheal van Gerwen, maar de sportwereld richt zich in aanloop naar het toernooi veel meer op Phil Taylor - de dartslegende die afscheid neemt na dit wereldkampioenschap.

De komende weken verzorgen Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat het commentaar bij bijna 90 uur live darts. In De Nieuws BV geven zij een kijkcursus aan iedereen die darts wil volgen én aan iedereen die regelmatig langs de sport zappt en zich afvraagt waarom 2,2 miljoen mensen zich compleet verliezen in de sport.

Psychologisch

De commentatoren leggen uit dat je bij darts vooral moet letten op de psychologische aspect van de sport. "Je ziet dat eigenlijk al bij het opkomen", aldus Vischschraper. Volgens hem is het belangrijk om je daar - los van het spektakel - te focussen op de speler. Nieuwlaat voegt daaraan toe dat je tijdens de wedstrijd niet naar het bord, maar naar de speler moet kijken. "Kijk niet naar het bord links van het scherm, maar kijk naar de speler rechts". Hoe stabieler hij staat, des te minder hij beweegt en des te soepeler hij speelt.

'Het is veel mooier dan Federer - Nadel'

Niet grote favoriet Van Gerwen, maar zijn grote concurrent Raymond van Barneveld is volgens de heren droomfinalist in het wereldkampioenschap. Zij hopen op een legendarische laatste editie van 'de klassieker van het darts'. "Het is veel mooier dan Federer - Nadel", aldus Nieuwlaat. Of die wedstrijd die finale gaat worden zal afhangen van de prestaties van de darters in deze rondes. Met name 29 december wordt daarin een dag om vast op te schrijven - dan ontmoeten zij respectievelijk topfavorieten Van Gerwen en Gary Anderson.

Het WK Darts is vanaf vanavond te volgen bij RTL7. Op NPO Radio 1 houden we je met flitsen op de hoogte van het evenement.

Ster advertentie
Ster advertentie