Binnenland

Welles-nietes de podcast: De politieke volksverhuizing naar rechts

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Welles-nietes de podcast: De politieke volksverhuizing naar rechts

[KRO-NCRV] Nadat tegenpolen Jeroen Pen en Yernaz Ramautarsing elkaar voor het eerst troffen, ontving de één dreigementen en moest de ander zijn politieke carrière vroegtijdig beëindigen. Veel hebben ze niet gemeen: Jeroen vindt Yernaz een rechtsgekkie, Yernaz vindt Jeroen een linkse k*t-journalist. Toch maken ze samen een podcast.

{podcast audio="72509" caption="#3 De politieke volksverhuizing naar rechts | Merijn Oudenampsen" }

Wat we in de jaren negentig als extreem zagen, oogt nu bijna lieflijk. De strijd tegen die vermaledijde babyboomers met hun goedbedoelde progressieve idealen lijkt dan ook in een eindfase beland. Na de moord op Pim Fortuyn namen Geert Wilders en Thierry Baudet de fakkel over, terwijl ook traditionele rechtse en linkse partijen enthousiast opschoven naar rechts.

Stevig meningsverschil

Maar wat ís rechts eigenlijk, en wat verklaart die politieke volksverhuizing? Te gast is vandaag Merijn Oudenampsen (1979), politicoloog en socioloog. Van zijn hand verscheen onlangs De conservatieve revolte – een ideeëngeschiedenis van de Fortuynopstand. Aan de hand van dat boek – dat ik overigens van harte kan aanbevelen – legt Merijn in deze aflevering uit hoe Nederland opschoof naar rechts. Ook vertelt hij dat we in Nederland überhaupt geen traditie kennen van eens stevig met elkaar debatteren, wat polarisatie juist in de hand werkt.

Ha, en wat Yernaz van deze politieke volksverhuizing vindt? Welnu, écht rechts kennen we in Nederland niet, betoogt hij. Daar zijn Merijn en ik het dan weer niet mee eens, wat een uiterst beschaafd potje welles-nietes oplevert.

Welles-nietes

In aflevering 3 is politicoloog en socioloog Merijn Oudenampsen te gast. Van zijn hand verscheen onlangs De conservatieve revolte - een ideeëngeschiedenis van de Fortuynopstand. Aan de hand van dat boek legt Merijn in deze aflevering uit hoe Nederland opschoof naar rechts. Aflevering 3 van Welles-nietes de podcast luisteren? Geen nood, goede vriend(in), dat kan hier: https://www.nporadio1.nl/podcasts/welles-nietes-de-podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie