Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Plasterk
Het is de laatste 'gewone' week van het jaar en dat betekent dat de tijd van lijstjes en terugblikken is aangebroken. In WNL Haagse Lobby vanavond een gesprek met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over het afgelopen parlementaire jaar. WNL Haagse Lobby begint om 20.30 uur.

Vertrek
Sharon Gesthuizen is een van de Kamerleden die na de verkiezingen van maart niet terugkeert in het parlement. Deze week in De Ochtend een gesprek met Kamerleden die het na de verkiezingen voor gezien houden. Gesthuizen bijt het spits af, vanaf 10.00 uur op NPO Radio 1.

Wereldwijde revolutie
In Stand.nl een gesprek met Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij schreef het boek 'De nieuwe revolutionaire golf', waarin hij uiteen zet waarom burgers zich van hun leiders afkeren. De stelling in Stand.nl is Als de politiek haar leiderschap niet opnieuw uitvindt, dreigt een mondiale revolutie. Luisteraars kunnen meepraten via 0800-1121 of stemmen via de website van Stand.nl.

Alle programma's zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Dit weekend gemist

Vorige week werd bekend dat de Telegraaf Media Groep mogelijk in Vlaamse handen komt. Het Belgische Mediahuis heeft zijn zinnen gezet op de grootste krant van Nederland. Op de redactie van De Telegraaf is dat niet zo goed gevallen. De Telegraaf kopte met chocoladeletters: 'Onze krant prooi Belgen'. Ook Thomas Lepeltak, beter bekend als Mister Telegraaf en Stan Huijgens en werkzaam bij de krant van 1958 tot 2003, is weinig enthousiast, bleek bij De Perstribune.

{quoteaudiofragment audio="254389" author="Thomas Lepeltak" caption="Alsof over Russen de New York Times overnemen" }

Stemmen doen we nog steeds met papier en potlood, ondanks dat het allang mogelijk is dat elektronisch te doen. Eind jaren 90 werd het papieren stemmen achterhaald bevonden en stapte Nederland over op de stemcomputer. Dat duurde tot 2007, toen het apparaat door de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' binnen een aantal maanden naar de schroothoop werd verwezen.

Journalist Herbert Blankesteijn reconstrueerde het democratisch computerdrama en schreef Vertrouw ons nou maar. Hij vertelde erover in OVT.

Ster advertentie
Ster advertentie