Binnenland
EO

Hoogleraar rechten: demonstranten keihard aanpakken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar rechten: demonstranten keihard aanpakken

Volgens hoogleraar algemene rechtswetenschappen Jan Brouwer moeten de betogers, die zondagmiddag op het Malieveld demonstreerden hard worden aangepakt. Met name de 'groepshug' aan het eind van de demonstratie vond hij bizar, zei hij in Dit is de Dag: "Dat is een provocatie voor de Nederlandse rechtstaat en de samenleving."

"Je kan het oneens zijn met regels en deze regels zijn ook nog eens ondemocratisch tot stand gekomen, maar je moet wel respect hebben voor de rechtstaat", vindt Brouwer.

Jan Brouwer: 'OM moet demonstranten vervolgen'

Betogingsrecht

"Wij hebben in Nederland een belangrijk vrijheidsrecht, dat is betogingsrecht. Maar als je daar zo misbruik van maakt, dan bederf je het voor de mensen die goedwillend zijn. Er was een cumulatie van strafbare feiten en niemand was bereid zich aan de regels te houden", aldus Brouwer in Dit is de Dag.

Brouwer: "Je komt als snel op drie, vier strafbare feiten. Een demonstratie verbod is geschonden, een beëindigingsopdracht genegeerd, er waren handtastelijkheden, openlijke geweldpleging".

Remkes

Jan Brouwer heeft waardering voor de manier waarop waarnemend burgemeester Johan Remkes met de situatie is omgegaan. "Hij stond met de rug tegen de muur. Er waren duizenden mensen. Als je de demonstratie dan beëindigt, dan stel je je politie bloot aan fysiek gevaar."

Volgens de hoogleraar algemene rechtswetenschappen is de Officier van Justitie nu aan zet: "Er zullen een groot aantal mensen een proces verbaal krijgen. Ik denk niet dat het OM dit over zijn kant laat gaan. En terecht. Als je er zo een potje van maakt als hier zal er stevig gestraft gaan worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie