Binnenland
WNL

Ben je direct verdachte als je DNA op een plaats delict terechtkomt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben je direct verdachte als je DNA op een plaats delict terechtkomt?

Mocht je onverhoopt je DNA achterlaten op een plaats delict, kun je dan direct worden aangemerkt als verdachte? Mensen die zich dit hardop afvragen kunnen opgelucht ademhalen. "Het is niet zo dat je gelijk verdacht bent. De techniek is tegenwoordig zo goed dat het DNA aan jou gekoppeld wordt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen of je tijdens het delict aanwezig was", aldus DNA-deskundige van het NFI Lex Meulenbroek in De Misdaadlijn van Het Misdaadbureau.

De hoeveelheid DNA-sporen die kunnen worden aangetroffen van verschillende mensen op een plaats delict kan iedere keer verschillen, zegt Meulenbroek. "Als een delict op een openbare plek wordt gepleegd is het mogelijk dat veel mensen hun DNA kunnen hebben achtergelaten."

Advocaat Ziya Yeral geeft een duidend voorbeeld hoe DNA-sporen van onschuldigen op een plaats delict terecht kunnen komen. "Als er bijvoorbeeld op een vuilniszak waar drugs in zit DNA wordt aangetroffen, wil dat niet zeggen of diegene afwist van die drugs. Misschien heeft diegene wel een tissue gepakt en die weggegooid op het plaats delict. Dat betekent niet meteen dat iemand er iets mee te maken heeft."

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Forensisch onderzoek 'ongelooflijk ontwikkeld'

Meulenbroek legt uit dat het aangetroffen DNA wordt gekoppeld aan een spoor, "waar vervolgens de relatie van het spoor tot het delict bekeken wordt". Dat is volgens de DNA-deskundige een behoorlijk onderzoek. Hij kan zich goed voorstellen dat mensen bij wie hun DNA wordt aangetroffen op een plaats delict, maar onschuldig zijn, dat spannend vinden. "Maar het forensisch onderzoek is tegenwoordig zo ongelooflijk ontwikkeld, dat heel goed gekeken kan worden naar de rol van het spoor in relatie tot het delict."

Het DNA-spoor wordt volledig ontleed, zodat forensisch onderzoekers kunnen achterhalen hoe het DNA van een persoon op het delict terecht is gekomen. Onschuldige mensen die hun DNA achterlaten op het plaats delict, hoeven zich dus geen zorgen te maken. "Een DNA-spoor is nooit genoeg om tot een veroordeling te komen", aldus advocaat Yeral.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie