Binnenland
AVROTROS

Last van muggen? 'Wapen je met behulp van de vier verdedigingslinies'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Last van muggen? 'Wapen je met behulp van de vier verdedigingslinies'

Heb jij er ook al last van? Die vervelende, jeukende, rode bulten op je huid, veroorzaakt door het bloedzuigende insect, genaamd mug? Ze veroorzaken niet alleen jeuk, maar zijn ook nog eens nummer één nachtrustverstoorder. Hoe houden we muggen buiten huis?

Het is ieder jaar weer een strijd, muggen in de slaapkamer. We kopen muggenspray met DEET, een stof om de geursensoren van muggen in de war te brengen, waardoor ze ons niet meer ruiken en minder vaak bijten, maar is dat wel de oplossing? Muggenexpert Bart Knols in Stax&Toine: "Het is een verhaal van de 'vier verdedigingslinies'."

Video niet beschikbaar

Is muggenspray de beste oplossing?

Knols: "De laatste oplossing is juist vaak de eerste die mensen inzetten, namelijk rennen naar de apotheek en een middel kopen om jezelf mee in te smeren en dan hopen dat het probleem is opgelost. Dat moet je dus zeker niet als eerste doen."

Verdedigingslinie één, zoals Knols het zelf graag noemt, is het controleren van de directe omgeving van de woning in een straal van maximaal 100 meter. "Daar zitten de broedplaatsen van de muggen die jou 's nachts bijten. Waar stilstaand water is, zitten muggen. Dat is hun broedplaats en die moet je zien te verwijderen en voorkomen."

Het huis zelf verdedigen is verdedigingslinie nummer twee. "Creëer een fysieke barrière. Plaats een hor in de slaapkamer. Eventueel zelfs in de slaapkamerdeur. Bouw je eigen kooi waar muggen niet meer bij kunnen komen en maak de dakgoten schoon om stilstaand water te voorkomen."

Gebruik een ouderwetse klamboe

De derde verdedigingslinie is in de slaapkamer zelf: de klamboe. "Die heb je in allerlei soorten en maten en in heel veel winkels. Die drapeer je over het bed en steek je onder het matras in en dan is het afgelopen met muggenbeten."

Als je 's avonds bij de barbecue zit en wordt lastig gevallen, dan pas ga je aan de slag met verdedigingslinie nummer vier: smeren. "Koop een flesje muggenspray met vijftien of twintig procent DEET en smeer alle onbedekte delen in. Dan heb je een afdoende bescherming en is alles weer op de rails."

Muggen kunnen door kleding heen bijten, maar ook daar heb je middeltjes voor. Knols: "Pas op met DEET, want dat lost polyester op. Je hebt ook andere afweermiddelen op basis van natuurlijke producten, zoals eucalyptus olie, dat blokkeert het reukvermogen van de mug en houdt de mug op afstand."

Krantenmeppen

Muggen zijn nummer één verstoorders van de nachtrust en dan met name door het vervelende gezoem. Kunnen we daar nog iets aan doen? "Op het moment dat je gezoem hoort, dan vliegt de mug. Het gezoem is het op en neer gaan van vleugels."

Op het moment dat een mug bij je in de buurt is en je hoort hem niet meer, is hij geland. Dat kan zijn op jou of ergens in de buurt en om dat te voorkomen is de makkelijkste manier volgens Knols echt de klamboe. "Heb je geen klamboe en wel een mug in de slaapkamer? Dan wordt het een kwestie van licht aan, krant in de hand en meppen maar."

Volgens Knols hebben we het meeste last van muggen op typische zomeravonden met drukkend weer en hoge temperaturen tot laat in de avond. Bij hoge luchtvochtigheid zijn muggen actiever dan bij koele en kurkdroge dagen. Dus is het een warme, broeierige zomeravond? Wapen je tegen de muggen met behulp van de vier verdedigingslinies.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie