Binnenland
NOSNTR

ABN Amro biedt excuses aan voor slavernijverleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ABN Amro biedt excuses aan voor slavernijverleden

ABN Amro biedt excuses aan voor de betrokkenheid bij het slavernijverleden, nadat uit onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) de slavenhandel een groot aandeel bleek te hebben in de geschiedenis van ABN Amro. Dat concluderen onderzoekers in het rapport in opdracht van de bank zelf. Daarin worden twee achttiende-eeuwse voorlopers van ABN Amro bestudeerd: Hope & Co en R. Mees & Zoonen.

ABN Amro biedt excuses aan voor historische banden met slavernij

Video niet beschikbaar

Pepijn Brandon, projectleider van het onderzoek vertelt in Nieuws en co over het onderzoek en zijn bevindingen. Linda Nooitmeer, voorzitter van Ninsee (het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden), vertelt over wat de excuses voor haar betekent.

Onderpand

De voorlopers van de ABN Amro bank, Hope & Co en R. Mees & Zoonen, waren betrokken bij slavenhandel, plantageslavernij en de handel in producten die door tot slaafgemaakten waren gemaakt. Brandon vertelt: 'Hope & Co zette leningen uit aan plantages ene eiste daarvoor in ruil vaak terug de tot slaafgemaakten als onderpand, met naam en toenaam. In de stukken die we hebben gevonden vind je lijsten met namen van personen die als onderpand dienen voor leningen. Hope & Co bouwde een groot netwerk op van prominente koloniale bestuurders en planters om zich op de hoogte te laten houden van wat er gebeurde op de plantages. Op het moment dat dat ze niet zinden grepen ze in en eisten ze bijvoorbeeld dat er nieuwe tot slaafgemaakten werden gekocht of verkocht.’

Stilte voorbij

Nooitmeer is blij met de gemaakte excuses, ze prijst de ABN voor hun zelfuitgevoerde onderzoek: 'Dit is een instituut dat de verantwoordelijkheid neemt door haar slavernijverleden te onderzoeken. Dat geeft richting voor de toekomst. Het kan inspirerend zijn voor andere instituten. Ik denk dat we juist moeten kijken naar instituten waarvan de denken dat ze een slavernijverleden hebben en die zich daar niet toe verhouden, van, wat doen we daar dan mee? Anno 2022 zijn we de stilte voorbij. Ik denk dat er geen een CEO is die zich na het zien van dit onderzoek zich niet achter de oren krabt en in de archieven gaat kijken.'

Item ABN Amro

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie