Binnenland

Paradise Papers: Amerikaanse minister doet zaken met schoonzoon Poetin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paradise Papers: Amerikaanse minister doet zaken met schoonzoon Poetin

[NOS] De Amerikaanse minister Wilbur Ross doet zaken met vertrouwelingen van de Russische president Poetin. Dat komt naar voren uit de Paradise Papers, waarin nieuwe onthullingen staan over belastingparadijzen. Het zijn meer dan 13 miljoen bestanden die zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse krant deelde ze via een internationaal samenwerkingsverband met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD. Ook de Britse koningin Elizabeth en de fondsenwerver van de Canadese premier Trudeau duiken op in de documenten.

Sancties

Ross doet via scheepstransporteur Navigator zaken met het Russische bedrijf Sibur. Een van de eigenaren van dat bedrijf is Poetins schoonzoon. Een andere eigenaar is een Russische miljardair die na de Russische inval op de Krim op de Amerikaanse sanctielijst is gezet.

Ross is als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor de handelsbetrekkingen met Rusland en is betrokken bij de uitvoering van de sancties, volgens Trouw.

Speciaal aanklager

De onthulling over de banden tussen de minister en Rusland komt op een gevoelig moment. In de VS doet speciaal aanklager Robert Mueller al maanden onderzoek naar banden tussen Rusland en mensen uit de kringen van president Trump.

Mueller onderzoekt of Rusland de presidentsverkiezingen in de VS heeft beïnvloed. Maandag werd Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort door de speciaal aanklager in staat van beschuldiging gesteld.

Juridisch dienstverlener

De Paradise Papers zijn een vervolg op de Panama Papers. Zo'n anderhalf jaar geleden lekten 11 miljoen documenten, waaruit bleek dat een Panamese belastingfirma tal van miljardairs heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

De Paradise Papers zijn onder meer afkomstig van juridische dienstverleners. De bron van de meeste documenten is juridisch dienstverlener Appleby. Dat is een van de meest prestigieuze kantoren die werken vanuit belastingparadijzen.

Ster advertentie
Ster advertentie